Školství dostane peníze na zvýšení kapacit ve školkách

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
16. 6. 2014 14:36
Ministři na pondělním jednání vlády schválili návrh na navýšení rozpočtu ministerstva školství. Peníze by měly jít na zvýšení kapacit v mateřských a základních školách.
Foto: Mateřská školka Líbeznice

Praha – Jeden a půl miliardy z národního fondu, až dvanáct miliard z Evropské unie. O tyto peníze by si mělo v příštím roce, respektive výhledově do roku 2020, polepšit regionální školství. Vláda totiž v pondělí schválila návrh ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) na navýšení rozpočtu jeho resortu. Chládek chce pomocí dotací zvýšit počet míst ve školkách a na základních školách.

O nedostatku kapacit se již dlouhodobě hovoří v souvislosti s mateřskými školami. Podle Chládka by nyní problém mohl být vyřešen poměrně brzy. "Očekávám, že se problémy s kapacitami základních a mateřských škol vyřeší do tří let," je přesvědčený ministr.

Peníze by měly jít zejména na rekonstrukce a modernizaci stávajících zařízení, tak i na výstavbu nových. Kromě toho budou moci školky a školy žádat o prostředky na nové vybavení. "Hlavním cílem rozvoje kapacit v oblasti regionálního školství je nastavit dlouhodobý systém podpory, a to ve vazbě na demografický vývoj a potřeby trhu práce," napsalo ministerstvo školství v tiskové zprávě.

Právě otázka kapacit ve školách a školkách byla pro Chládka jednou z nejdůležitějších už před nástupem do funkce. Podle ministra by totiž měly být školy zachovány například tam, kde by se jejich zrušením pro žáky výrazně zvýšila dojezdová vzdálenost. 

"Když by nebylo možné takovou školu udržet, potom musíme garantovat školní autobusy - ale nesmí to být tak, že dítě stráví celé ráno a potom celé odpoledne dojížděním tam a zpět," prohlásil Chládek v lednu v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy