Senát: Tváře mladých vrahů lze zveřejnit

Martina Macková
19. 4. 2006 16:30
Praha - Soudy budou moci zveřejnit informace o mladých pachatelích v případě, že se dopustí brutálních činů. Dnes s tím souhlasil Senát. Uvnitř: ANKETA

Dosud osobní údaje mladistvých chránil zákon tak, že nebylo možné zveřejnit jejich podobu, jméno a další informace, které by mohly vést k odhalení jejich identity.

Novela trestního řádu však mladé vrahy ukáže veřejnosti. "Soudce může rozhodnout o tom, zda identifikuje pachatele, dosud to bylo paušálně zakázáno," řekl senátor Pavel Janata.

Politici se ale rozhodli tuto praxi změnit kvůli zvyšující se brutalitě mladistvých. To proto, aby před nimi ochránili společnost. Počet trestných činů nezletilých a mladistvých totiž roste.

Jednoznačně pro

Pro zákon dnes hlasovalo 37 z 51 přítomných senátorů. Ani jediný nebyl proti.

Infobox

Změna zákona o soudnictví ve věcech mládeže

V § 54 se doplňuje odstavec:

  • "(4) Předseda senátu může s přihlédnutím k osobě mladistvého a povaze a charakteru provinění rozhodnout
  • a) o dalších omezeních spojených s uveřejněním pravomocného odsuzujícího rozsudku neuvedených v odstavci 3 za účelem přiměřené ochrany zájmů mladistvého,
  • b) o uveřejnění pravomocného odsuzujícího rozsudku s uvedením jména, popřípadě jmen, a příjmení mladistvého, jakož i o uveřejnění jeho dalších osobních údajů, jde-li o zvlášť závažné provinění a takové uveřejnění je potřebné z hlediska ochrany společnosti.".

Zákon už loni v červnu předložila vláda. Měl platit už od listopadu, nakonec ale zřejmě vejde v platnost od července.

Kdo spáchal brutální trestný čin se ale veřejnost dozví až po vynesení rozsudku, dřív ne. "Vzhledem k zásadě presumpce neviny a k článku 40 Úmluvy o právech dítěte, podle něhož má dítě zaručené právo, aby v těchto stádiích řízení bylo plně uznáváno jeho soukromí," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Konec trestního zákoníku

Nový paragraf říká, že je možné odtajnit jméno, případně další osobní údaje, dopustí-li se pachatel zvlášť závažného provinění, a takové uveřejnění bude potřebné z hlediska ochrany společnosti.

Trestní zákoník měl dokonce snížit hranici trestní odpovědnosti na 14 let. Zákon ale před nedávnem poslanci zamítli kvůli paragrafu o tunelování, který v zákoníku chyběl.

Tím, že trestní zákoník padl, ale zákonodárci zároveň neumožnili vznik speciálních, takzvaných detenčních ústavů, kam by byli umisťováni pachatelé, kteří trpí těžkou duševní chorobou, sexuálními deviacemi či jsou hluboce drogově závislí. A kromě jiného neexistují speciální ústavy pro mladistvé pachatele.

Prevence je nutná

Například ve Svitavách, kde před dvěma lety mladistvý učeň ubodal přímo ve třídě svého učitele, od té doby zavedli registr nezletilých hříšníků. Do počítačové databáze shromažďují údaje o nezletilých delikventech a jejich trestných činech. Přístup do ní mají policisté, soudci, státní zástupci i kurátoři městského úřadu. Vražda učitele byla nejzávažnější, kterou justice řešila podle tehdy nového zákona o soudnictví mladistvých, tedy se speciální vazbou i procesem.

Každý mladistvý delikvent tak má v systému elektronický spis, ze kterého se například kurátor rychle dozví, že jeho klient spáchal trestný čin, policista si bude moci zkontrolovat jeho minulost anebo zjistí, kdo má na starost jeho dohled. Dříve si tyto informace instituce mezi sebou posílaly poštou písemně na vyžádání.

Rozvržení kompetencí, které říká, kdo z dvacítky konkrétních osob z pěti institucí napojených na registr má právo se podívat na ten který spis, má celkem čtyřicet stran. Například i když lékaři a učitelé do registru informace posílají, ale nemají oprávnění do něj nahlížet. Podobný projekt - Centrum včasné intervence, funguje v Ostravě, kde si stejným způsobem mezi sebou informace posílají tři instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy