Senát kývl na předčasné volby, budou v říjnu

Eva Benešová
28. 5. 2009 11:50
Předčasné rozhodnutí o nové sněmovně chce vedení ODS a ČSSD
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři schválili ústavní zákon, který má umožnit předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Češi tak do volebních místností vyrazí nejpozději 9. a 10. října.

Návrh podpořilo 56 senátorů ze 71. Proti bylo osm. Mezi nimi například senátor ODS Tomáš Töpfer, většina lidovců a část nezávislých.

"Výsledek je dobrým signálem, že chceme současnou situaci řešit," řekl po hlasování předseda senátu Přemysl Sobotka.

Ačkoliv senátní ústavní komise včera návrh odmítla s tím, že řešení je protiústavní, návrh nakonec prošel. O předčasné volby usiluje vedení ODS i ČSSD. To také přesvědčilo senátory o nutnosti předčasných voleb.

"Je jasné, že ty politické síly jsou značné. Například senátorka Rippelová (ČSSD), která vystupovala proti, dnes neměla ani sílu se zdržet," prohlásil senátor ODS Jaroslav Kubera s tím, že jiný výsledek ani neočekával.

Předčasné volby jsou důsledkem dohody tří stran, ODS, ČSSD a zelených, která vznikla poté, co sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka (ODS).

Kromě toho, že volby musí proběhnout nejpozději do 15. října, obsahuje dokument také ustavení úřednické vlády, kterou prezident jmenoval 8. května. Pro důvěru si kabinet Jana Fischera si půjde v neděli 7. června.

 

Právě se děje

Další zprávy