Senát dává celníkům do rukou elektrické paralyzéry

ČTK ČTK
17. 3. 2011 11:00
Celníci budou moci nově také použít zbraň, aby zamezili útěku nebezpečného pachatele
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Celníci budou moci používat proti agresivním lidem elektrické paralyzéry nebo takzvané zásahové výbušky.

Při kontrole automobilů budou moci využít speciální rentgenovou techniku. Umožnit to má novela celního zákona, kterou ve čtvrtek beze změn schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Paralyzéry a výbušky již nyní používá policie třeba při zásazích proti fotbalovým chuligánům. Celníci mají tuto pravomoc dostat vzhledem k agresivitě některých kontrolovaných lidí, z nichž někteří celníkům bránili i s použitím svých psů.

Celníci budou moci nově také použít zbraň, aby zamezili útěku nebezpečného pachatele, kterého nemohou zadržet jinak. Platné znění zákona tuto možnost omezuje na pachatele zvláště závažného úmyslného trestného činu.

Novela také upravuje používání krycích dokladů celníky, pokud to bude nutné pro odhalení trestné činnosti. Vydávat je bude ministerstvo vnitra. Celníci budou mít také právo požadovat po ministerstvu, aby ochránilo jejich osobní údaje v případě, že by mohl být ohrožen jejich život. Požadovaná ochrana se bude vztahovat i na jejich bližní a majetek.

Z celního zákona odstraňuje novela pasáž, podle níž celníci při použití zabezpečovací a nástrahové techniky nesmí porušit nedotknutelnost obydlí, listovního tajemství nebo jinak zasáhnout do ústavně zaručených práv a svobod. Obecně to už zapovídá Listina základních práv a svobod. Ustanovení i v zákoně ale podle vlády vyvolává pochybnost, že by celníci práva mohli porušovat v případech, kde to výslovně uvedeno není.

 

Právě se děje

Další zprávy