Šeich online: Tester v autě je mé pokání za alkohol

Domácí Domácí
12. 2. 2009 11:20
Hostem Aktuálně.cz byl poslanec ODS David Šeich
Poslanec ODS David Šeich
Poslanec ODS David Šeich | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanec David Šeich (ODS) přišel nedávno s návrhem, aby se povinnou součástí automobilu staly testery na alkohol.

Jeho nápad vyvolal odmítavý postoj mezi laickou i odbornou veřejností.

Experti se totiž shodli, že jednoduché přístroje jsou nespolehlivé, protože mohou řidičům ukázat, že nemají v krvi alkohol, i když to není pravda. Ty kvalitnější prozměnu stojí i několik desítek tisíc korun.

Vyšší rychlost na dálnici i osoba blízká

Návrh je o to kontroverznější, že sám Šeich v minulosti řídil pod vlivem alkoholu. V listopadu 2006 ho strážníci přistihli, že sedí za volantem s více než dvěma promilemi alkoholu. Kvůli tomu dostal vysokou pokutu a přišel o řidičský průkaz.

"Našim cílem je posílit bezpečnost a prevenci na silnicích," obhajoval nápad svého týmu v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"Jde o zhodnocení dvouleté práce komise dopravních expertů. Chceme komplexně změnit dopravní předpisy, řešit osobu blízkou, zvýšit rychlostní limit na dálnici, ale za důsledného využití proměnlivého značení podle počasí, provozu na komunikaci, zrušení bodů za drobné delikty," naznačil další plány.

Na škodu by podle něj nebyl ani těm, kteří alkohol až na výjimky nepijí. "Možná právě abstinent, který se dvakrát za život napije, nemá práve odhad toho, co s ním alkohol s odstupem několika hodin, udělá," reagoval na výtku jednoho ze čtenářů.

Důsledně odmítá, že by kontroverzním návrhem lobboval za výrobce alkohol testerů. "Lobby pro konkrétní firmu je vyloučené. Na českém trhu je řada výrobců a desítky zahraničních distributorů, nejde lobbovat za 30 až 50 firem."

Další odpovědi Davida Šeicha najdete ZDE:

Odpovězeno: 12. 02. | 10:04Autor: Marie

Otázka: Dobrý den, pane poslanče, podle mého názoru je alkoholtester dobrý nápad. Myslíte si, že by mohl pomoci některé řidiče vychovat k větší zodpovědnosti?

David Šeich: To je právě našim cílem - posílit bezpečost a prevenci na silnicích.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:05Autor: marine

Otázka: to si děláte z lidí legraci, Vy který by jste měl chodit pěšky z důvodů chlastání před jízdou

David Šeich: Vím, na co narážíte. Každý udělá jednou chybu. Už jsem za svůj čin několikrát omluvil. Berte to jako určitou formu pokání. Co víc je možné udělat pro ochranu životů lidí?

Odpovězeno: 12. 02. | 10:09Autor: Ondra

Otázka: Pane Šeichu, nejdříve mi tento návrh zněl jako dobrý vtip, ale když jsem se dozvedel, že ho podáváte vy s povestí alkoholika za volantem, nevím zda se mám smát nebo brečet. To si opravdu myslíte že si o Vás nikdo neřekne že kážete vodu ale chlastáte víno? Kolik jste dostal od výrobců alk. testrů?

David Šeich: Na první otázku už jsem odpověděl. Jde o zhodnocení dvouleté práce komise dopravních expertů. Chceme komplexne změnit dopravní předpisy, řešit osobu blízkou, zvýšit rychlostní limit na dálnici, ale za důsledného využití promnělnivého značení podle počasí, provozu na komunikaci, zrušení bodů za drobné delikty. O to nám skutečně jde. Lobby pro konkrétní firmu je vyloučené. Na českém trhu je řada výrobců a desítky zahraničních distributorů, nejde lobbovat za 30-50 firem

Odpovězeno: 12. 02. | 10:10Autor: Honza

Otázka: Dobry den, nebylo by lepsi povine kontrolovat na alkohol poslance. Pijou celkem dost.
Jako abstinenta mi vas navrh urazi.

David Šeich: Alkohol tester nebude povinnou výbavou vašich kapes nebo vaší tašky, nýbrž vašeho auta, které může řídit někdo jiný, to nikdy nemůžete vyloučit. A kdybychom měli v tomto zákoně rozlišovat abstinenty od těch, kteří si čas od času skleničku dají, asi bychom se ničeho nedopátrali. Podle statistik většina národa abstinenti nejsou.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:11Autor: věrný volič jedné strany

Otázka: Proč nezakážete kouření za volantem?

David Šeich: Právě proto, že si myslíme, že kouření či jezení za volantem je téměř stejně nebezpečné jako telefonování. Chceme odstranit body za telelfonvání za volantem a nechat jen peněžitou sankci.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:15Autor: Ivo Peterka

Otázka: Pane poslanče, vidím jen dva důvody, které vás mohou vést k zavedení povinných testerů na alkohol.
1. Chcete nechat vydělat výrobce těchto testerů.
2. Chcete opilcům umožnit výmluvu typu "Ale jáááá szem si déééjchnul do alkoholotestru než zem jel a nic mi to neukáááázalalo.
Který z nich to je?

David Šeich: Na první otázku už jsem odpověděl v předešlém dotazu. Chceme posílit prevenci a pomoci těm, kteří nechtějí řídit pod vlivem ZBYTKOVÉHO alkoholu. Opilý člověk nemá za volantem co dělat! Především si ale uvědomte povinná výbava není upravena zákone, ale pouze vyhláškou. Takže na jedné straně, Vám může Ministrstvo dopravy svou libovůlí kdykoliv nařídit vybavit si auto přístrojem za několik tisíc korun, nebo naopak Vy když dostanete pokutu za lékárničku, můžete se dohadovat, že taková povinnost není zákonem upravena. Chceme v tom udělat jasno.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:16Autor: Pepa.

Otázka: Kolik za ty testry dostanete? Prosím o přesnou sumu.

David Šeich: Tím, že je několik desítek prodejců, není možné zvýhodnit nikoho. To bychom nemohli navrhovat nic, každý něco vyrábí, i lékárničky někdo vyrábí. Nemáme je proto mít v autě? A co náhradní pneumatiky? Je to také lobby výrobců pneumatik? Nebo reflexní vesty, o kterých mám, mimochodem, pochybnosti.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:17Autor: Harry

Otázka: pane poslanče jste si jist, že jste normální?

David Šeich: Snažím se :-)

Odpovězeno: 12. 02. | 10:19Autor: karel

Otázka: Pane poslanče, za volant mám jít s 0,0, takže testování netestování, je to na každém z nás. Proč to tedy nařizovat? Nehledě na to, že od Vás to působí jako špatný vtip. A nepište bláboly jako že právě proto, poučení a podobně.

David Šeich: Jde právě o ty, kteří nechtějí sednout za volant ani s malým zbytkovým alkoholem, který jejich řidičské chopnosti ovlivní. Už 0,3 promile zhoršuje odhad vzdálenosti, což je množství, které ráno můžete mít, když si večer dáte tři piva a v noci špatně spíte.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:20Autor: M.H.

Otázka: Nedejte se odradit od lidí, kteří jenom kritizují a moralizují. Pokud je řidič rozumný a zodpovědný, má a používá alkohol tester dávno.

David Šeich: Děkuji, jde skutečně o bezpečnost a životy a kdyy taková povinnost měla zachránit jen jeden lidský život, tak to za těch dvacet korun každému přece stojí.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:22Autor: Dohnal

Otázka: Dobrý den, všichni odborníci Váš návrh jednoznačně odmítli jako nedomyšlený, neproveditelný a nefunkční. Máte pořád pocit, že jste nejchytřejší ze všech a pořád toto chcete prosadit?
Díky

David Šeich: Všichni odborníci zdaleka ne. V podstatě jeden expert, který byl neustále citován, ani v té době neznal konkrétní podobu návrhu. Především chceme prosadit celý návrh na změny silničních předpisů, který je k dispozici na mých webových stránkách www.seich.cz

Odpovězeno: 12. 02. | 10:23Autor: václav

Otázka: pane poslanče, problém je někde úplně jinde, testery v autech - jako povinná výbava to neřeší, ten kdo chce pít a řídit, tak bude a tester mu v tom nezabrání, a už vůbec ne svědomí. Já si myslím, že v současnosti je třeba řešit problematiku krize a co dál a ne se zabývat p......

David Šeich: jde o ty, co řídit s alkoholem, i zbytkovým nechtějí, pro ty,co si chtějí svoji alkoholovou "čistotu"ověřit a dbají na prevenci

Odpovězeno: 12. 02. | 10:23Autor: georg

Otázka: Vy máte pane Šeichu továrnu na alkoholtestry nebo jste nějakým způsobem zainteresován na jejich výrobě nebo dovozu? Nebylo by lepší při odchodu z hospody nechat se prohlédnout policistou, dýchnout a nechat si odebrat na místě ŘP do úschovy?

David Šeich: opravdu nejde o konkrétní výrobce, je jich velký počet a tak jde pouze a jenom o bezpečost, životy a prevenci

Odpovězeno: 12. 02. | 10:25Autor: barbar

Otázka: pokud je řidič rozumný tak před jízdou nechlastá a proto žádnej tester nepotřebuje , nemyslíte ?

David Šeich: Znovu říkám, že nejde o ty, co vědomě řídí s alkoholem v krvi. Ty chceme jen postihovat. Jde o ty,co mají pochybnosti ráno po oslavě, pár hodin po pivu po obědě a o ty slušné, co si chtějí ověřit zbytkový alkohol

Odpovězeno: 12. 02. | 10:25Autor: Václav Pecha

Otázka: Pane poslanče už to nehulte:-)

David Šeich: :-)

Odpovězeno: 12. 02. | 10:29Autor: mirek

Otázka: proč uměle podporujete prodej alkohol testrů,jen kvůli tomu že jste řídil opilý?neměl by jste si sám šáhnout do svědomí?proč do toho zatahujete celou republiku? dík za odpověď

David Šeich: Řešíme problém, že povinná výbava není upravena zákonem. Proto Vám může Ministerstvo dopravy libovolně nařídit do auta cokoliv - hasicí přístroj, pásmo, tužku, reflexní vestu atd. Chceme v tom udělat pořádek. Alkohol tester je to nejmenší a posílí to prevenci. Podle oficiálních statistik jen tento měsíc, a to je teprvě v půlce, bylo na čských silnicích 136 nehod způsobených alkoholem za volantem. To je hrozivá statistika...

Odpovězeno: 12. 02. | 10:29Autor: miki

Otázka: Pan poslanec at se zamyslí sám nad sebou. takovéto navrhy od alkoholika je drzost. at odejde z funkce a rovnou na léčení

David Šeich: :-)

Odpovězeno: 12. 02. | 10:29Autor: hm

Otázka: Dobrý nápad, auto to uveze :-). Držím palce.

David Šeich: Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:31Autor: ivo

Otázka: Dobrý den. Proč mám kvůli Vašemu excesu utrácet další peníze - vyhazovat je do vzduchu? Já za volant opilý nesednu ani za nic. Na to, abych platil peníze za pokuty a byl bez ŘP nemám. Anebo máte bratránka ve firmě, která ty testery vyrábí??

David Šeich: Už jsem odpověděl, ale přesto - poblém je v tom, že si třeba myslíte, že žádný alkohol v krvi nemáte a Váš odhad nemusí být úplně správný a tím ohrožujete i další lidi na silnici.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:31Autor: Dublin

Otázka: Nezbláznil jste se trochu?

David Šeich: I po dlouhých hodinách diskusí v Poslanecké sněmovně zatím ještě ne :-)

Odpovězeno: 12. 02. | 10:33Autor: Lenka

Otázka: Pane poslanče, nezaplevelujte zkony dalšími nesmysly. Snažte se spíš o jejich zjednoduššení. Když není povinné dýchat do testeru při kontrole, pak je nesmysl mít povinně ve výbavě testery. A kdo si chce zjistit zbytkové množství alkoholu v krvi, tak snad nemá zakázáno si tester koupit.

David Šeich: V zákoně o povinné výbavě právě nic není, takže když Vás dns chytnou za nevybavenou lékárničku, tak se můžete hádat. Chceme povinnou výbavu upravit zákoněm, nikoho zbytečně neobtěžovat, naopka dát jasné povinnosti. Odstranit povinnost vozit náhradní žárovku do světel či náhradní pneumatiky u vozů, které umožňují dojezd i s defektem.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:36Autor: jika

Otázka: Nepřipadá Vám toto holá hloupost? Nebo pouze máte kačky od procejcu? Ono každý nepije, nejsme páni poslanci!!!
Vaše návrhy myslíte vážně nebo si děláte pouze srandu z voličů?

David Šeich: Je důležité si uvědomit, že od 1.1.2009 platí nový policejní zákon, který udává, že k usvědčení řízení v opilosti stačí pouze dechová zkouška a není nutný krevní rozbor jako doposud. A tyké, že řidiči nemusí přivolávat policii a mohou řešit i vysoké škody na místě jen mezi sebou. Vzájemně si díky alkohol testeru můžou ověřit, zdali neměli alkohol v krvi.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:38Autor: warior rose

Otázka: Pane poslanče,chcete řidiče trestat za Vaši opileckou minulost anebo se jim chcete vysmívat že vy poslanci si to můžete dovolit.CHce to morální facku od života pro Vás.

David Šeich: Morální facku jsem právě dostal a proto se teď snažím proti řízení v opilosti bojovat. Navíc věřte mi, že na rozdíl od ostatních podobnýc prvinilců, jsem měl dost velký mediální trest.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:39Autor: barbar

Otázka: řidiči by před jízdou neměli chlastat, a pak žádný tester nepotřebují , nemyslíte ?

David Šeich: Už jsem odpovídal. Jde nám právě o ZBYTKOVÝ alkohol v krvi. Opilý člověk nemá za volantem co dělat!

Odpovězeno: 12. 02. | 10:39Autor: Bedrich

Otázka: Nemel by byt alkoholtester spise v povinnem vybaveni poslanecke lavice? Poslanec hlasujici pod vlivem alkoholu jiste mohou napachat take velke skody.

David Šeich: Proč ne :-)

Odpovězeno: 12. 02. | 10:40Autor: zdenda

Otázka: Jsem volič ods,ale když někdy slyším nekteré výmysly poslanců strany vážně uvažuji o návštěvě psychyatra.

David Šeich: Chceme změnit silniční přepisy, které změnit vyžadují a upravit povinnou výbavu, která dneska může být libovůlí ministerských vyhlášek. Právní jistota pro řidiče je důležitá.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:41Autor: Neo

Otázka: Soudruhu poslanče, při vašich opileckých nápadech se mi vybaví písnička Karla Kryla kde si zpívá: na rohu ulice vrah o morálce káže.......

David Šeich: Už jsem odpovídal, že to je moje pokání. Každý někdy udělá chybu. Já jsem se za ni omluvil a trest jsem přijal.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:45Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den pane poslanče. Opravdu upřímně mě zajímá, máte-li pocit, že jste v poslaneckém angažmá pro společnost nějak užitečný. Já, ač člen ODS jako Vy, si to rozhodně nemyslím !!!

David Šeich: Pracuji na změně silničních předpisů, zlepšení podmínek pro podnikání a živnostníky (zrušení knihy jízd),zlepšení podmínek pro zaměstnance (doprava zaměstnanců do práce), zahraničních a evropských tématech... Více na www.seich.cz Třeba se Vám to nezdá jako dostatečné, rád se nechám inspirovat.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:46Autor: hv

Otázka: Nejvíce vážných dopravních nehod způsobí mladí řidiči (muži) od 18 do 24 let.
Nebylo by lepší zaměřit se především na tuto skupinu?(Např. řidičské průkazy až od 21 let - děvčata by mohla od 18, povinné psychotesty pro žadatele (muže) o řidičské oprávnění mladší 24 let, řidičský průkaz na zkoušku...)

David Šeich: V naší dopravní expertní skupině jsme navrhli, aby ministerstvo vnitra a dopravy upravilo cosi jako "řidičský průkaz na zkoušku". Zatím je to ve fázi jednání.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:48Autor: MH

Otázka: Vážený pane, míra účelové buzerace lidí ze strany státních orgánů nezná mezí. Vámi navrhovanou povinnost testerů žel nevnímám jinak, než příležitost pro firmy, které tyto testery vyrábějí. Vysvětlete prosím, proč např. "vysoká pokuta+odejmutí ŘP" nebude stačit. Děkuji.

David Šeich: Už sem odpověděl v předešlých dotazech. Vysoká pokuta a odejmutí ŘP samozřejmě ano, ale to jsou sankce. Chceme zavést i prevenci, a to právě v podobě testerů, aby si každý řidič, který má pochybnost, mohl ověřit zbytkový alkohol v krvi, než sedne zavolant.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:50Autor: josef

Otázka: když chcete testery na alkohol to snad nemyslíte doopravdy nejdříve si udělejte pořádek u sebe s tim pitím a za další když budu muset použít testr kdo mě bude platit nový když policie nic nezjistí.

David Šeich: Náš návrh umožňuje mít i trubičku, kterou policisté používali 50 let na měření alkoholu a je spolehlivá. Ta se cenově pohybuje od 20-30 korun, podle výrobce. To není částka, která by Váš rozpočet zatížila. Na českých silnicích minulý rok zemřelo 80 lidí kvůli alkoholu za volantem a pokud navrhované testery zahrání byť jediný lidský život, tak to za to stojí.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:52Autor: hamalová

Otázka: To jsou ale čtenáři - převažují urážky, to určitě není cílem tohoto on-line rozhovoru, že?

David Šeich: Máte pravdu, ale jsme rádi, že náš návh rozpoutal diskuse o prevenci a bezpečnosti na silnicích.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:53Autor: dav

Otázka: Slušný řidič za volan opilý nesedá, když mám řídit tak prostě nepiju. Nehledě k tomu že spousta lidí alkohol nepije vůbec. Z jakého důvodu chcete nutit tyto lidi kupovat si alkoholtestery?

David Šeich: Už jsem odpověděl. Samozřejmě, že opilý člověk za volantem nemá co dělat, ale stane se, že si dáte večer několi piv a ráno si myslíte, že jste fit, přičemž množství alkoholu, které máte ještě v krvi, může ovlivňovat Vaši pozornost.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:55Autor: dav

Otázka: Někde jsem četl že alkoholterter používáte, přesto Vám nezabránil řídit opilý - jaký pak má vlastně smysl?

David Šeich: Kdybych tehdy alkohol tester měl, určitě bych ho použil a možná bych se ani nedostal do sporu s městskými strážníky a jejich nesmyslnými tvrzením. Byla to samozřejmě oje chyba, ale zaplatil jsem za ni.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:56Autor: domin

Otázka: Jsou určitá pravidla a kdo je nedodržuje tak ať jde s kola ven a nechlastá, je to stejná hloupost jako autor myšlenky. Jeden pták žádá test alkoholu a druhý zase nevěří v oteplování planety, to nám vládnou odborníci je to hnus a bída

David Šeich: Máte své názory, s tím se nedá nic dělat ....

Odpovězeno: 12. 02. | 10:57Autor: Monika

Otázka: Nad tímto návrhem se pozastaví každý, kdo uvažuje racionálně. Jsem ABSTINENT a nevidím jediný důvod, proč bych měla mít jakýkoliv tester alkoholu v povinné výbavě. Napadlo Vás, že převážná většina řidičů se před jízdou alkoholu ani nedotkne?

David Šeich: Možná právě abstinent, který se dvakrát za život napije, nemá práve odhad toho, co s ním alkohol s odstupem několika hodin, udělá.

Odpovězeno: 12. 02. | 10:58Autor: Adam

Otázka: Dobrý den pane poslanče, chtěl bych se zeptat, proč chcete poměrně nesmyslně měnit současnou legislativu - menší sankce za telefonování, alkohol testery v povinné výbavě... Zpytujete tímto jednáním vlastní svědomí, nebo jak si to mám vysvětlit?

David Šeich: Ano, také se to tak dá vnímat, jako zpytování svědomí.

Odpovězeno: 12. 02. | 11:00Autor: jurgenb

Otázka: Pane poslanče, kolik mi stát dá na pořízení alkoholtesteru? Bude mi platit i případnou kalibraci, pokud to nebude jen ten šmejd na jedno použití? Proč mám dotovat flákače od policie? Proč mám platit za to, že Vy se vozíte nalitý, bouráte a ještě se schováváte za imunitu? Připadáte si duševně zdráv?

David Šeich: Náš návrh umožňuje mít v povinné výbavě i detekční trubičku, ta je jednorázová, kalibraci nepotřebuje a její cena se pohybuje od 20-30 korun, podle výrobce. Samozřejmě, kdo chce, může mít i dražsí digitální přístroj.

Odpovězeno: 12. 02. | 11:04Autor: Honza

Otázka: souhlasím a vítám Vaše
- omezení na silné motorky
- zvýšení trestů za týrání zvířat
"doporučuji" spíše hasící přístroje do výbavy aut - co vy na To
Nesouhlasím s povinnou výbavou Alkoholtesteru - když piju tak nejedu!!!

David Šeich: Alkohol testery ale nejsou určeny pro ty, co pijí a chtějí řídit. Nechceme je proto, aby si opilí řidiči měřili, kolik mají alkoholu v krvi, protože jestli vědí, že pili, tak samozřejmě za volantem nemají co dělat. Děkuji všem za položené otázky. Bohužel nás tlačí čas a musím končit. Potřebné informace všichni najdete na mých webových stránkách www.seich.cz. Přeji všem hezký zbytek dne. David Šeich

 

Právě se děje

Další zprávy