Šéf zelených Liška rezignuje kvůli výsledku v eurovolbách

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 26. 5. 2014 13:50
Strana zelených získala 3,77 procenta hlasů a zůstala bez mandátu. Na klauzuli pětiprocentní hranice hodlá podat ústavní stížnost.
Ondřej Liška během kampaně
Ondřej Liška během kampaně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda zelených Ondřej Liška k 8. červnu rezignuje.

Důvodem je především neúspěch strany v evropských volbách, v nichž získala 3,77 procenta hlasů a zůstala bez mandátu.

Svou rezignaci oznámil na tiskové konferenci. "Chtěl bych ujistit, že neodcházím ze Strany zelených, moje srdce i hlas jsou nadále zelené. Nezakládám žádnou novou stranu," řekl Liška.

Odcházející předseda také uvedl, že strana podává ústavní stížnost na hranici pěti procent pro vstup do europarlamentu. "Tuto klauzuli si v minulosti prosadily silné strany, podle nás je protiústavní," řekl Liška s tím, že pokud by klauzule neplatila, získala by SZ jedno křeslo. Upozornil také, že například v Německu pětiprocentní hranici nedávno zrušili.

Bez klauzule by jeden mandát připadl také pirátům. I ti zvažují stížnost a Liška uvedl, že chce, aby obě strany své postupy koordinovaly.

Liška, který byl lídrem evropské kandidátky zelených, již po oznámení výsledků hlasování hovořil o neúspěchu a možné rezignaci. Její termín zvolil tak, aby mohl odstoupit na příštím zasedání republikové rady zelených.

Stranu poté povede první místopředsedkyně Jana Drápalová. Nového řádného předsedu zelení zvolí na sjezdu, který by se mohl uskutečnit po podzimních komunálních volbách.

Šestatřicetiletý Liška vedl zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala. V podzimních parlamentních volbách získala těsně nad tři procenta hlasů.

Jak však Liška připomněl, SZ má dva senátory a řadu komunálních politiků. "Strana zelených je součástí české politické krajiny a nadále bude," uvedl. Dodal také, že českou politiku podle něj ovládají oligarchové.

 

Právě se děje

Další zprávy