Schwarzenberg přiznal obchod: Remek za jiné velvyslance

Domácí Domácí
6. 4. 2013 12:15
Pokud Zeman vyjde ministrovi zahraničí vstříc, Schwarzenberg navrhne Remka do Moskvy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poprvé přímo potvrdil, že je ochoten navrhnout Vladimíra Remka na post velvyslance v Moskvě výměnou za toho, že s prezidentem Milošem Zemanem dohodne na jiných ambasadorech.

Remek je favoritem Miloše Zemana. "Je to rozumný člověk, zná a má zkušenosti z Ruska. Mohu si to představit, ale uvidíme, jestli se pan prezident uvolí a schválí velvyslance. Pak navrhnu také Remka," řekl ministr v rozhovoru pro deník Právo.

Jak již dříve uvedl deník Insider, právě jména možných velvyslanců blízkých Schwarzenbergovi jsou Zemanovým trumfem při vyjednávání o Remkově angažmá.

Do Ottawy má například podle plánu ministerstva zahraničí zamířit bývalý šéf US-DEU Petr Mareš, do Vídně zase současný politický ředitel Černínského paláce Pavel Fischer. A bez prezidentského podpisu samozřejmě žádná nominace neplatí.
Sám Remek zatím s vyjádřením čeká na oficiální nabídku.

Případný obchod ovšem nemusí znamenat zklidnění sporu o ambasadory. Schwarzenberg totiž stále odmítá další Zemanův požadavek - jmenování Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku.

"Paní Klausové si velice vážím, vynikajícím způsobem reprezentovala zemi po boku svého manžela, ale vždy jsem zastával názor, že ředitelem zastupitelského úřadu musí být někdo, kdo je profesionál a kdo zná diplomatické řemeslo," trvá na svém ministr.

Vondra do Izraele?

V rozhovoru pro Lidové noviny Schwarzenberg řekl, že vynikajícím velvyslancem v Izraeli by byl exministr obrany Alexandr Vondra.

"Tu zemi zná, má ji rád a má v diplomacii bohaté zkušenost," řekl listu ministr s tím, že se Vondra ještě definitivně nerozhodl.

Ministr zahraničí zveřejnil své názory na jmenování ambasadorů i přes to, že ho kvůli tomu Miloš Zeman při návštěvě Bratislavy kritizoval jako "amatéra".

"Začnu citací českého premiéra Petra Nečase, který asi před čtrnácti dny správně prohlásil, že k této otázce (výběru a jmenování velvyslanců - pozn. redakce) se veřejně vyjadřuje, dokud jednání neskončí, pouze amatér. Já jsem odmítl tuto zprávu komentovat a vzal jsem na vědomí, že pan ministr Schwarzenberg k nim vydává každý den veřejná prohlášení, a posuďme míru amaterismu nebo profesionality v závislosti na tzv. Nečasově kritériu," řekl Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy