Schwarzenberg mě hrubě napadl, zlobí se Klaus

Domácí Domácí
5. 9. 2011 11:30
"Místo obhajoby své práce hrubě útočí na hlavu státu," kritizuje šéfa české diplomacie
Václav Klaus a Karel Schwarzenberg.
Václav Klaus a Karel Schwarzenberg. | Foto: Jan Langer

Praha - Vzájemné slovní výpady mezi prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem v posledních dnech neberou konce.

Poté, co šéf české diplomacie prohlásil, že Klaus je "někdy docela zábavný provokatér", mu prezident vzkázal, že je smutné, když místo obhajoby své práce hrubě útočí na hlavu státu.

"Prezident republiky považuje za smutné, že se ministr zahraničí - místo toho, aby eventuálně seriózně obhajoval svou práci - snížil k hrubým osobním útokům na prezidenta republiky," uvedl v reakci mluvčí Hradu Radim Obchvat.

"Tento styl vyjadřování, který pan Schwarzenberg v poslední době opakovaně vnáší do naší veřejné debaty o vážných věcech, naši již tak chatrnou veřejnou diskusi a politickou kulturu devastuje a ničí. Prezident republiky je přesvědčen, že je třeba vrátit se k věcným argumentům," dodal Klaus prostřednictvím svého mluvčího.

Schwarzenberg v diskuzním pořadu České televize v neděli mimo také prohlásil, že Klausova kritika je jeho promyšleným útokem, kterým si prezident chystá půdu pro založení nacionalistické, euroskeptické strany. Kritiku vládní koncepce zahraniční politiky, která zazněla v úterý na poradě českých velvyslanců, nelze podle ministra brát vážně. 

"Je to samozřejmě promyšlený útok, je to už přípravná palba pro události, které se budou dít v roce 2013, když končí prezidentův mandát," řekl Schwarzenberg.

Klaus vsadí na nacionalismus, míní kníže

Pokud ODS odmítne znovu postavit Klause do svého čela, vznikne podle Schwarzenberga nová strana, pro kterou si už prezident buduje platformu. Klaus je podle šéfa TOP 09 bystrým pozorovatelem dění v EU a sází na nacionalistické téma.

"Předpokládá, pravděpodobně právem, že strana postavená na silně národoveckých argumentech a boji proti Evropské unii, ze které pochází všechno zlo a tak dále, bude zde mít úspěch," řekl Schwarzenberg.

Útoky prezidenta na svou osobu si prý vykládá tím, že se Klaus snaží vystrnadit jakoukoliv stranu a politika, kteří mu ve středu či na pravici politického spektra mohou konkurovat.

 

Právě se děje

Další zprávy