Rozpočet míří ke ztrátě 165 miliard, vázne výběr daní

Petr Holub
2. 7. 2012 17:17
Stát utratil za půl roku o 72 miliard více, než vydělal na daních a eurodotacích
Rozpočet je v polovině roku více než 70 miliard v mínusu.
Rozpočet je v polovině roku více než 70 miliard v mínusu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát utratil za první polovinu letošního roku o 72 miliard více, než vydělal na daních a eurodotacích.

Tento údaj už umožňuje předvídat definitivní výsledky rozpočtu za dvanáct měsíců. Kdyby se bilance v příštích měsících nezlepšila a kopírovala vývoj minulého roku, dosáhne schodek 165,5 miliardy.

Zákon o rozpočtu přitom počítá s deficitem o 60 miliard nižším.

Vyšší sazba, nižší výdělek

Například letošní výnosy daně z přidané hodnoty měly být o 30 miliard korun vyšší než loni. Za půl roku se ovšem vybralo o 2,4 miliardy korun méně.

Potvrzují se tak údaje Eurostatu, který zjistil, že v prvním čtvrtletí letošního roku propadla individuální spotřeba v Česku proti loňskému prvnímu čtvrtletí o 2,8 procenta. To je v Evropě nejvíc po Řecku a Portugalsku. Proto lepšímu výběru nepomohlo ani zvýšení sazby o čtyři procenta.

Červen je rozhodujícím měsícem pro výběr daně z příjmů právnických osob, protože probíhá konečné vyúčtování daňových povinností za minulý rok. Letos se v červnu vybralo 28 miliard, o dvě miliardy méně než loni. Oživení z minulého roku se tedy na příjmech ministerstva financí nepodepsalo.

Další výpadek hrozí v evropských dotacích. Letos za půl roku došla z Bruselu o čtyři miliardy nižší částka než za prvních šest měsíců loňského roku. Už loni přitom způsobil výpadek eurodotací v rozpočtu díru 26 miliard. 

Snad se to změní

Ministerstvo financí upozorňuje, že pololetní výsledek 2012 vypadá hůře, protože se do výdajů započítala dvouměsíční dotace regionálním školám, která dosahuje deseti miliard.

I v takovém případě však prognóza dosahuje 143 miliard a vysoko překračuje očekávaný deficit 105 miliard.

Další vývoj rozpočtu navíc skrývá nová rizika. Výběr daní totiž v průběhu roku zpomaluje.

Červen byl vůbec prvním měsícem, kdy se u každé z důležitých daní vybralo méně než ve stejném měsíci předchozího roku. Daňové příjmy byly dokonce jen o málo lepší než v červnu katastrofického roku 2009, kdy rozpočet skončil téměř dvousetmiliardovým schodkem.

 

Právě se děje

Další zprávy