Reakce v Čechách: Klaus překročil antievropský Rubikon

Naďa Straková, Eva Benešová
19. 2. 2009 14:25
Bučení europoslanců na hlavu suverénního státu však nepovažují za výraz politické kultury
Cyrila Svobodu projev Václav Klause neznervózňuje, bere jej jako danost
Cyrila Svobodu projev Václav Klause neznervózňuje, bere jej jako danost | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus dnes v Bruselu pobouřil značnou část europoslanců, když se zostra pustil do Evropské unie.

České politiky ovšem jeho kritická slova nepřekvapila.

"Byl to prostě typický Václav Klaus. Má tento názor léta letoucí. Vnímám to jako danost, která mě neznervózňuje," konstatoval na adresu euroskeptického prezidenta lidovecký ministr Cyril Svoboda.

"Důležité je, že to nejsou názory většinové. Většina českých občanů naopak chce EU a Lisabonskou smlouvu.  A v Evropě vědí, jaký má v České republice kdo postoj," dodal pro Aktuálně.cz.

"Rád provokuje a jeho dlouho očekávaný projev v Evropském parlamentu mu k tomu poskytl příležitost," napsal prozměnu opoziční lídr Jiří Paroubek (ČSSD). "Bučení poslanců na hlavu suverénního státu nepovažuji za výraz politické kultury, kterou by sebevědomá EU měla ctít," vyťal políček některým europoslancům.

"Klaus překročil antievropský Rubikon"

"Nemístné hlasité projevy nesouhlasu" se nelíbily ani předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi. On sám je znám tím, že se - podle vlastních slov - snaží kultivovat české zákonodárce.

Jiřímu Paroubkovi se nelíbilo bučení na hlavu státu
Jiřímu Paroubkovi se nelíbilo bučení na hlavu státu | Foto: Ludvík Hradilek

To ministr školství Ondřej Liška se zcela ztotožnil s Klausovou větou, že EU je revoluční experiment. "Je to historicky nejúspěšnější pokus o prosperitu a trvalý mír," prohlásil politik Strany zelených.

"Prezident Klaus provokoval, útokem proti Evropskému parlamentu jako celku překročil antievropský Rubikon," myslí si lidovecký europoslanec Jan Březina. Podle něj by mohla být v pozadí výpadů vůči Unii Klausova "dětinská snaha vyřídit si účty za nedávné nepovedené jednání s delegací EP na Pražském hradě".

Skupina europoslanců se tehdy s Klausem dostala do ostrého sporu, který obletěl média po celé Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy