Rath byl pověstný svými projevy. Teď ho čeká poslední

Tereza Šídlová
5. 6. 2012 9:30
Kauza Rath vynesla na světlo hned dva zpochybňované exposlance
David Rath loni ve sněmovně při obstrukcích.
David Rath loni ve sněmovně při obstrukcích. | Foto: Jan Langer

Praha - David Rath, kterému za přijetí úplatku hrozí dvanáct let vězení, vystoupí v úterý v Poslanecké sněmovně, kde se bude rozhodovat o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Na veřejnosti se objeví po dvaceti dnech vazby. Je pravděpodobné, že muž, který se v politice proslavil mimo jiné silnými slovy, bude řečnit na půdě Parlamentu naposledy.

Připomeňte si kauzu Davida Ratha ve shrnutí Aktuálně.cz

Vyšetřování případu předražování opravy buštěhradského zámku, který se měl v Rathových plánech stát prestižním společenským centrem regionu i sídlem úřadů, běželo od loňského podzimu.

A mimo jiné ukázalo odvrácenou tvář zdejší politiky.

Alespoň podle dostupných informací odkrylo obrázek, na němž muž s motýlkem, známý také z plakátů středočeských lidových veselic, u sebe nosí střelnou zbraň a doma má milionové sumy v hotovosti. A také vrátil na světlo dva bývalé politiky, kteří poslanecké řady opouštěli s pošramocenou pověstí.

Cestující kauza

Za pozornost stojí už počátek případu. Nerozjela jej totiž policie sama. První impuls k vyšetřování přišel od muže, který od policie naopak sám odešel - a podle svých slov citovaných v Lidových novinách - právě kvůli politickým tlakům na protikorupční detektivy, které sám ve své praxi zažil.

S trestním oznámením v buštěhradské zakázce se soukromý detektiv Libor Gregor obrátil navíc loni rovnou na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které tou dobou krátce vedl nový šéf, Pavel Zeman.

To pak případ odeslalo do Ústí nad Labem, kde působí pro svou neústupnost médii vzývaná státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Prý proto, že jedno trestní oznámení mířilo do jejího ústeckého revíru.

Právě „umístění" případu je jeden ze sporných okamžiků celé kauzy, podle Rathových advokátů tento aspekt svědčí o zaujatosti vyšetřování. Sama Bradáčová, když případ dotáhla do stavu, z něhož není cesty zpět, jej předala k Rathovi domů, do středních Čech.

Návrat exposlanců

Zámek v Buštěhradu.
Zámek v Buštěhradu. | Foto: Ludvík Hradilek

Ale zpět k samotnému dopadení Ratha. Trvalo pár měsíců, než v pondělí 14. května vpodvečer v Rudné u Prahy údajně zazněla dnes mediálně známá slova: Jsme v pr…, je tu URNA, které měli vyslovit další z obviněných, exposlanec Petr Kott a jeho nadřízená i životní partnerka, šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová.

Společně s již zmíněnou trojicí jsou v tomto případě obviněni další čtyři lidi z firem napojených na středočeské veřejné zakázky.

Mimochodem, zmiňovaný Kott není jedinou figurou kauzy, která si z politiky odnesla rozporuplnou pověst a zjevila se právě poblíž Ratha a problematických  milionů.

Podle informací MF Dnes totiž policie v této souvislosti pověřuje i exposlance Michala Pohanku, jednoho z někdejších poslaneckých přeběhlíků, na jehož hlase stála vláda Mirka Topolánka.

Má to být právě Pohanka, ke komu Rath měl mít namířeno se svou „sedmičkou". Exposlanec to novinářům vysvětloval tím, že Rath mu jako lékař-internista jel ten večer pouze změřit tlak.

Kdo sahal na peníze

David Rath se nejprve - podle vlastních slov - nechtěl ztrapňovat případným vysvětlením svého zatčení.  Pak to ale zkusil. Obhajoval se tím, že byl přesvědčený, že z domu Pancové si odnesl skutečně víno, tedy že o milionech uvnitř krabice s nápisem Malbec 2011 nevěděl.

Proti Rathovi stála státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
Proti Rathovi stála státní zástupkyně Lenka Bradáčová. | Foto: Vojtěch Marek

Rozporuplná jsou vyjádření ohledně toho, zda Rath přišel do kontaktu s penězi, které mají být úplatkem.

Zatímco poslanci, kteří Ratha vyslechli na imunitním výboru ve sněmovně, v médiích tvrdí, že na policejních nahrávkách je slyšet šustění bankovek, advokáti trvají na tom, že na penězích, ani na krabici s vínem Rathovy otisky prstů nejsou.

Rathova „sedmička" ale není jediná velká suma v hotovosti, kterou policisté v kauze měli zadržet. Další peníze se našly podle informací, které unikly z vyšetřování (avšak oficiálně potvrzené nejsou), při domovních prohlídkách, údajně to mělo být čtyřicet milionů korun celkem.

Pancová s Kottem měli podle nepotvrzených informací třicet milionů schovávat u sebe doma, k deseti milionům, co se našly u Ratha, se přihlásil otec bývalého hejtmana. Ten tvrdí, že si u syna obdobnou sumu schoval, když uvažoval o koupi domu nedaleko rodiny v Hostivici. Peníze si jako lékař a poradce měl podle svých slov vydělat v Kataru, kde ho platili prý „královsky".

Jisté je to, že policie s sebou musela při domovních prohlídkách nosit bankovní počítadlo peněz.

Samopaly a jiné zbraně

Z vil u Prahy ale policisté odnesli také zbraně. V domě Pancové a Kotta podle fotografií v médiích našli dokonce samopal. Ten ale navenek vypadá hrozivěji, než ve skutečnosti je. Šlo o upravený model, který střílí jednotlivé náboje a byl také legálně držený.

Při zadržení byl, jak později potvrdil jeho obhájce Adam Černý, ozbrojený i Rath. Podle právníka měl tehdy ještě hejtman u sebe „střelnou zbraň".

Opravu zámku v Buštěhradu měla provést za 215 milionů korun firma Konstruktiva Branko, která v březnu vyhrála výběrové řízení. Většinu nákladů na rekonstrukci měly pokrýt dotace EU.

Případ je zajímavý ještě jedním faktem. Klíčové pro jeho dotažení bylo podle všeho to, že se kauzy ujali ti představitelé policie a justice, kteří si navzájem důvěřují a informace o vyšetřování se rozhodli držet takřka v utajení i před svými kolegy - informace o něm nedávali ani do informačního systému protikorupční jednotky.

 

Právě se děje

Další zprávy