Radek John: Můžu mít u VV absolutní moc. Ale nechci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 3. 2011 22:55
Nynější šéf VV John v rozhovoru připouští, že může být i čestným předsedou s právem veta
Radek John na ministerstvu
Radek John na ministerstvu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Buď budu předsedou, nebo místopředsedou Věcí veřejných, nebojí se o svou politickou budoucnost současný předseda Radek John.

Proti němu teď hodlá kandidovat i lídr strany Vít Bárta, který se už ostatně v poslední době několikrát postavil po boku premiéra Petra Nečase (ODS) jako hlavní vyjednavač Věcí veřejných.

Zatímco ale Radek John mluví o místopředsednickém postu, Vít Bárta trvá na tom, že John bude čestným předsedou strany s "jasně definovaným" právěm veta. "Zakladateli přináleží místo vyšší, než je místo místopředsedy," prohlásil Vít Bárta v pondělí vpodvečer.

Kandidaturu na předsedy zvažují také Karolína Peake nebo Michal Babák.

Vítám protikandidáty, říká Radek John. A naprosto si nepřipouští, že by výhra někoho jiného ohrozila jeho křeslo ministra vnitra.

Aktuálně.cz: Překvapila vás kandidatura Víta Bárty na předsedu VV?

Vůbec mě nepřekvapila, vím to už delší dobu.

A.cz: A podporujete kandidaturu Víta Bárty, když kandidujete sám?

Já vítám kandidaturu úplně každého z Věcí veřejných. Řekl jsem, že kandidáti by měli mít vizi na dva roky. Takže čím více kandidátů, tím více vizí. A já se těším na vizi Víta Bárty. Kdyby vyhrál a byl předsedou, budu já místopředsedou. A opačně: pokud budu předsedou já, budou místopředsedy Vít Bárta i Karolína Peake, protože my místopředsedy jmenujeme.

A.cz: Na tom jste se s Vítem Bártou dohodli?

To není dohoda, to je jistota. On ještě navrhuje čestného předsedu s právem veta, což je absolutní moc. Ale já o tom s ním budu ještě mluvit, protože chci, abychom byli tým, a ne aby tu byl nějaký vládce.

A.cz: Nebojíte se, že je pak ohrožena vaše pozice ve vládě?

Já se toho opravdu nebojím. VV by odešly z vlády, kdyby měly přijít o křeslo ministra vnitra. A ta práce je spojena s Radkem Johnem, nikdo jiný než Radek John ji nemůže dodělat.

A.cz: Takže předpokládáte, že zůstanete jako ministr vnitra celé volební období, pokud koalice vydrží?

Dokud budou Věci veřejné ve vládě, budou tam v takové sestavě ministrů, v jaké tam jsou teď.


 

Právě se děje

Další zprávy