Průzkum prezidentů. Vede Fischer, Zeman střídá Okamuru

Karel Toman
14. 4. 2012 14:28
Prezidentských voleb by se účastnilo 72 procent lidí, výrazně víc než voleb do parlamentu
Foto: Roman Prorok

Praha - Kdyby se letos v březnu volil přímo volbou prezident, největší šance by měl bývalý „úřednický premiér" Jan Fischer. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který „měřil" šance kandidátů na postup do druhého kola.

"Přímé volby prezidenta by se zúčastnilo okolo 72 % respondentů. Ochota k účasti je vyšší než u voleb do Sněmovny," uvedl Median. "V čele volebního modelu pro první kolo prezidentské volby se drží nestraníci Jan Fischer (31,5 %) a Jan Švejnar (19 %), kteří by v současnosti měli největší šanci postoupit do druhého kola," dodává agentura.

Okamura propadl za Bobošíkovou

Oproti lednu je zajímavou zprávou pokles podpory Tomia Okamury, kterému by dalo hlas pouze čtyři procenta respondentů, stejně jako má Přemysl Sobotka z ODS a o půl procenta méně, než má Jana Bobošíková.

Do pelotonu kandidátů se naopak úspěšně začlenil senátor Jiří Dientsbier z ČSSD. "Se ziskem 7,5 % je ve volebním modelu na čele kandidátů z řad parlamentních stran," shrnuje Median. O příčku před ním je na třetím místě expremiér za stejnou stranu Miloš Zeman podporou 10,5 procenta.

Průzkum na reprezentativním vzorku 1038 respondentů probíhal po celý březen. Podrobnější výsledky naleznete v grafu.


 

Právě se děje

Další zprávy