Proti pražské ODS jdou další strany. Žalují ji u soudu

Kateřina Eliášová
12. 7. 2010 13:05
Malým stranám se nelíbí odsouhlasený záměr ODS rozděli Prahu na 7 volebních obvodů
Foto: Hana Pecinová

Praha - Další tři politické strany se přidaly k žalobě k Nejvyššímu správnímu soudu, která napadá rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, jak si v zastupitelstvu prosadila právě pražská ODS.

O chystaném "tažení" proti ODS informoval jako první deník Aktuálně.cz již minulý týden.

Ke Straně zelených a ČSSD se přidali rovněž lidovci, SNK-ED a Věci veřejné.

Žalobci se snaží dokázat, že schválený návrh z pera ODS potlačuje prvky poměrného zastoupení, a to právě "účelovým vytvořením volebních obvodů".

Místo jednoho obvodu sedm

Připomeňme, že rozparcelováním Prahy na menší volební obvody jsou ohroženy hlavně malé strany. Zatímco běžně musí strana k dosažení mandátů získat nejméně pěti procent hlasů, teď bude třeba nejméně deseti.

"Přestože Věci veřejné vzhledem k předvolebním průzkumům nebudou pravděpodobně volebním inženýrstvím ODS postiženy tak, že by se do pražského zastupitelstva nedostaly, jednoznačně se k této žalobě připojujeme. Volební systém nastavený ODS uměle zvyšuje zákonem stanovený pětiprocentní volební práh pro zisk mandátu na až dvojnásobnou úroveň. Tímto jednáním ODS znemožňuje férovou soutěž politických stran a to je pro Věci veřejné nepřípustné," vysvětlila kandidátka Věcí veřejných na pražskou primátorku Markéta Reedová.

Další stížnost na cestě

Žaloba k Nejvyššímu správnímu soudu nebude jedinou zbraní, kterou hodlají malé strany proti ODS použít.

"Připravujeme i stížnost, která bude v průběhu července podána k Ústavnímu soudu. Podle názoru právníků je možné jít oběma cestami. Se Stranou zelených jsme tento postup koordinovali," řekl Aktuálně.cz šéf pražské organizace SNK-ED Jiří Witzany.

Deadline je 10. srpen

Téměř všechny politické strany v Praze už kandidátky schválily, změny mohou dělat až do 10. srpna. Komunální volby se rozhodnutím prezidenta konají 15. a 16. října.

"Soud by měl rozhodnout před 10. srpnem. Strany by tedy měly vědět, zda budou podávat kandidátku v podobě, o které letos rozhodlo zastupitelstvo, nebo do podoby před schválením tohoto usnesení, tedy jako minule do jednoho obvodu," objasnila šéfka pražských zelených Petra Kolínská.

Snížení počtu zastupitelů na 63 v žalobě strany nenapadají.

"Doufáme, že ten spor vyhrajeme. Považujeme za správné se ozvat, pokud máme pocit, že byly výrazným způsobem narušeny rovné podmínky volební soutěže," doufá Kolínská.

 

Právě se děje

Další zprávy