Přímá volba? Troufnul bych si na to, říká Dienstbier

Jakub Antoš
16. 10. 2007 8:50
Anketa Aktuálně.cz mezi možnými Klausovými soupeři

Praha - Jeden ze tří možných protikandidátů Václava Klause pro prezidentskou volbu Jiří Dienstbier si troufá na souboj se současným prezidentem i v případě, že by se hlava státu volila přímo. Chtěl by však v takovém případě kampaň delší, než kolik zbývá do samotné volby.

Dienstbier tak odpověděl na jednu z klíčových otázek, které redakce Aktuálně.cz položila všem třem mužům, o nichž se v souvislosti s očekávaným soubojem s Václavem Klausem mluví: šéfovi Akademie věd Václavu Pačesovi, ekonomu Janu Švejnarovi a právě exministru zahraničí Jiřímu Dienstbierovi.

Deník Aktuálně.cz se ptal na pět zásadních okruhů.

Chce tak zjistit, jak by se Pačes, Dienstbier a Švejnar lišili v přístupu k výkonu funkce prezidenta republiky. Ptali jsme se na to, jak často by vyjížděli na zahraniční cesty; jak by zacházeli s prezidentským právem veta; a například také, jestli by podstoupili přímou volbu.

Na otázky Aktuálně.cz odpověděli pouze genetik Václav Pačes a exministr Jiří Dienstbier. Jan Švejnar s redakcí zatím nekomunikuje. Odpovědi si přečtěte po hlasovací grafikou

 

 

Právě se děje

Další zprávy