Prezident Zeman podepsal první dva zákony

Domácí Domácí
18. 3. 2013 15:20
Podle jednoho z nich církve budou muset platit daň z příjmu při prodeji vráceného majetku
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miloš Zeman podepsal v roli prezidenta první dva zákony.

Prvním je zákon o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití. Druhý mění zákon o daních z příjmů a týká se církevních restitucí. Církve podle něj budou muset platit daně z příjmu při prodeji navráceného majetku.

Daně by měly církve podle projednávané předlohy platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny.

Osvobození jim zůstane jen pro nabytí majetku. Výnos ze zdanění prodávaného restituovaného majetku je odhadován na půl miliardy až dvě miliardy korun. Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Novela vychází z dohody, kterou poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) uzavřel s vládní koalicí výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve Sněmovně prosadit. Církve měly být podle schváleného zákona od daně osvobozeny kvůli tomu, že i v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen.

Druhá norma, kterou Zeman podepsal, zjednoduší označování a evidenci výbušnin. Nejvýznamnější změnou je odložení data zavedení povinností o jednoznačném označování výbušnin, a to z letošního 5. dubna o rok.

Obchodníkům s výbušninami a firmám, které provádějí trhací práce, se pak o tři roky posune plnění povinnosti pro zavedení systému sledovatelnosti výbušnin.

Výrobci tak získají čas na přípravu zavedení technologie systému pro označování výbušnin a nebudou muset označovat rozměrově malé výbušniny. Podnikatelé mají zároveň ušetřit za tři roky celkem asi 160 milionů korun. Norma přinese i zákaz vlastnit výbušninu bez předepsaného jednoznačného označení.

 

Právě se děje

Další zprávy