Premiér Nečas ustál útok levice, vláda má dál důvěru

Domácí Domácí
21. 12. 2010 22:40
Bitvu o další osud vlády Petra Nečase jsme sledovali v online reportáži
Premiér Nečas ustál první pokus o vyslovení nedůvěry vládě
Premiér Nečas ustál první pokus o vyslovení nedůvěry vládě | Foto: Petr Protivánek

Praha - Celodenní dramatické vyjednávání o budoucnosti koaliční vlády dospělo ve sněmovně k schůzi, na které se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě.

Opakoval se okamžik, který sněmovna zažila téměř přesně před jedenadvaceti měsíci, 24. března 2009. Tehdy ovšem kabinet (Mirka Topolánka) osudovou chvíli neustál.

I když ještě v úterý ráno nebylo vůbec jisté, zda nynější Nečasovu vládu nestihne po korupční aféře na Státním fondu životního prostředí to samé, krátce před schůzí se vyjasnilo, že hlasování bude tentokrát už jenom formální.

Věci veřejné totiž potvrdily, že budou hlasovat aktivně proti vyslovení nedůvěry.

Aktuálně.cz sledovalo průběh úterních vyjednávání v podrobném on line přenosu, díky němuž si můžete projít vývoj událostí doslova po minutách.

Průběh schůze, která ještě v úterý ráno vypadala, že by mohla být pro Nečasovu vládu osudová, jsem sledovali také online.

TIP: Jaký máte názor na současnou vládní krizi? Podělte se o své postřehy s ostaními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

22:40 - Naše online reportáž končí, děkujeme za pozornost.

22:36 - Opozice není s výsledkem hlasování spokojena. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je považuje za selhání Věcí veřejných: "ČSSD se obává, že teď budou tendence zamést kauzu na Státním fondu životního prostředí po koberec. VV selhala a zobchodovala to za odvolání policejního prezidenta. Selhala jako bojovník proti korupci," řekl Sobotka.

22:31 - Předseda Věcí veřejných Radek John poděkoval Václavu Klausovi: "Velmi si vážím role pana prezidenta, který se ujal mediátorské role, stal se garantem toho, že budeme plnit dohodnuté kroky v časovém sledu, jak jsme si slíbili," řekl po hlasování. Obsah tajné dohody nicméně strany zatím odmítají zveřejnit.

22:25 - Premiér Petr Nečas byl po hlasování spokojený. "Jsem rád, že mohu v rámci koalice konstatovat, že vládní kalice obstála v testu soudružnosti, nebyla to žádná selanka, ale nakonec se vždy počítá výsledek," komentoval výsledek hlasování.

22:16 - Sněmovnou zní potlesk z řad koaličních poslanců. Miroslava Němcová ukončuje schůzi.

22:15 - Ověřovatelka hlasování Kateřina Konečná oficiálně potvrzuje výsledek hlasování. Pro nedůvěru bylo 80 přítomných zástupců ČSSD a KSČM. Ze 118 koaličních poslanců chybělo při hlasování pět, z opozičních pak dva zástupci ČSSD. Pro vyslovení nedůvěry byl potřeba 101 hlas.

22:12 - Opozice podle očekávání neuspěla, vláda Petra Nečase má nadále důvěru Poslanecké sněmovny. Podle neoficiálních informací hlasovalo pro návrh ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě jen 80 poslanců, proti bylo 100 zákonodárců.

21:52 - Hlasování začalo, prvního poslance určil los, je jím Ivan Ohlídal. Dále se pokračuje podle abecedy.

21:48 - Rozprava skončila, poslanci se chystají k hlasování. To proběhne veřejně a poslanci se budou k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě vyslovovat v abecedním pořádku. Stanovené formulace, které musí vyslovit, jsou: "Pro návrh" nebo "Proti návrhu".

21:35 - Rozprava dále pokračuje. U mikrofonu se střídají zejména opoziční poslanci, kteří kritizují vládu. Jak dlouho schůze, kterou živě přenáší veřejnoprávní televize, potrvá, není jasné. Poslanci si hned na začátku odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci.

20:30 - Policejní prezident Oldřich Martinů pravděpodobně už ve středu oznámí svoji rezignaci. Aktuálně.cz to naznačily zdroje z koaličních stran. Za podporu vládě si jeho odchod vymínily Věci veřejné. Čtěte více: Dohoda koalice z Hradu: Martinů skončí ve funkci

19:51 - Policejního prezidenta Oldřicha Martinů dnes kvůli páteční schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) vyslýchala policejní inspekce. Informovaly o tom servery Novinky.cz a iDnes.cz. Podnět dal inspekci o víkendu ministr vnitra Radek John (VV). Podle něj bylo jednání nestandardní a Martinů na něm údajně vynášel citlivé informace z vyšetřování údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. Martinů ale řekl, že žádné informace z vyšetřovacího spisu nevynesl, protože ho ani nezná.

19:47 - Podpořili byste Nečasův kabinet, nebo byste byli proti, ptáme se čtenářů na naší stránce na Facebooku. Čtenář David Matějček odpovídá: "Zdržel bych se, příp. bych hlasoval pravděpodobně pro. Vnitřně jsem sice proti, ale nevidím alternativu. Z hlediska fungování státu je další "mrtvé" období nevhodné - obzvlášť když po něm na ministerských postech opět nebudou kompetentní lidé."

19:36 - Věci veřejné podpoří vládu, ale kabinet musí efektivně bojovat proti korupci, oznámil ministr vnitra Radek John.

19:22 - U mikrofonu je expředseda ČSSD Jiří Paroubek. Obšírně kritizuje vládní ekonomické reformy, které podle něj ničí ekonomický růst. Kauzu kolem exministra Drobila označil za nejstrašlivější vládní skandál v polistopadové éře.

19:14 - Do rozpravy je přihlášeno 11 poslanců, sděluje předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

19:00 - Tato kauza nebude zametena pod koberec, slibuje před mikrofonem premiér Petr Nečas. Mluví o krocích, které už se v případu podezření z manipulace veřejných zakázek ve Státním fondu životního prostředí staly.

18:58 - Podpořili byste Nečasův kabinet, nebo byste byli proti, ptáme se čtenářů na naší stránce na Facebooku. Čtenářka Elen Brabcová odpovídá: "Proti. A být véčkař, tak teprve! Promarněná šance véčkařů, škoda. Asi budeme muset počkat, až skončí studentům zkouškový a dají se na pochod."

18:53 - Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve své řeči kritizuje koaliční strany, že nezveřejnily konkrétní podmínky dohody, kterou dnes uzavřely u prezidenta Václava Klause.

18:37 - Prvním řečníkem je úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Kabinet Petra Nečase podle něj v oblasti boje proti korupce selhal: "Tato vláda nemá v této oblasti  žádné reálné výsledky," říká Sobotka. "Tato vláda v podstatě nefunguje," pokračuje.

18:30 - Mimořádná schůze začíná. Sněmovna si v jejmí úvodu odhlasovala, že jednání může probíhat i po 21:00.

 

Právě se děje

Další zprávy