Pospíšil má plán, jak se zbavit Rampuly: Zruší mu úřad

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 5. 2012 12:11
Výbor posuzuje ministrovu novelu, která by zrušila obě vrchní státní zastupitelství
Vlastimil Rampula. Přijde o úřad?
Vlastimil Rampula. Přijde o úřad? | Foto: ČTK

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce zrušit vrchní státní zastupitelství – a teď jen čeká, až mu k tomu vláda dá zelenou.

"Čtyřstupňová soustava státních zastupitelství, která vznikla spíše nahodile, a ne na základě zevrubné analýzy potřeb fungování soustavy, vytváří velice komplikovanou strukturu, vede k těžkopádnosti a také určité vzájemné izolovanosti jednotlivých stupňů této soustavy," zdůvodňuje svůj návrh ministerstvo spravedlnosti.

Pokud mu na to Nečasův kabinet kývne, měl by zmizet jeden ze stupňů státní žaloby.

Vládní protikorupční výbor v čele s vicepremiérkou Karolínou Peake ve středu probíral teprve věcný záměr zákona, znovu se k němu vrátí 27. června. Teprve pak jej posoudí vláda a pověří ministra Pospíšila, aby jí předložil paragrafované znění zákona.

Přesto by byl ministr spravedlnosti rád, kdyby zákon začal platit už s 1. lednem příštího roku.

Rampulův úřad v troskách?

Zákon by tak prakticky škrtl celý úřad kontroverzního vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, se kterým – zatím neúspěšně – bojuje jak ministr Pospíšil, tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pokud ovšem uspějí se svojí kárnou žalobou na Rampulu, změna zákona se ho už nedotkne.

Ministr spravedlnosti v půlce května sloučil dva návrhy na Rampulovo odvolání. Rampulu mimo jiné viní z přílišného protahování některých kauz.

Posílit nejvyššího státního zástupce

Kromě zrušení vrchních zastupitelství navrhuje ministr Pospíšil i posílení pozice nejvyššího státního zástupce: jmenoval by ho prezident republiky na 10 let, a to na návrh vlády. Nemohl by být jmenován vícekrát za sebou.

Nejvyšším státním zástupcem by se mohl stát státní zástupce s minimálně desetiletou praxí.

I jeho odvolání by bylo obtížnější: odvolán by mohl být jen na základě rozhodnutí kárného soudu. Návrh na odvolání by mohla podat vláda, které by to navrhoval ministr spravedlnosti.

Nový úřad pro potírání korupce

Další změnou by měl být vznik speciálního Úřadu pro boj s korupcí, v podstatě zvláštní skupiny státních zástupců.

Speciální útvar by dohlížel nad kriminalitou, kde vznikla škoda přes 150 milionů korun – ať už ji způsobily banky, investiční společnosti, nebo jednotlivci.

Specialitou tohoto úřadu by měly být i trestné činy politiků a úředníků a jmenovitě korupce či podezření na terorismus.

Úřad by podléhal přímo nejvyššímu státnímu zástupci a měl by působnost po celém území republiky. Celkem by v něm mělo pracovat 15 státních zástupců včetně šéfa úřadu.

Vznik nového úřadu vyčíslilo ministerstvo spravedlnosti jednorázově na 20 milionů korun, provoz za tři roky by pak stál přes 106 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy