Poslanec Ukrajiny: Parkanové dáme azyl. Za Tymošenkovou

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
8. 8. 2012 17:05
Česko udělilo azyl ukrajinskému exministrovi hospodářství. Ten byl však v opozici
Vlasta Parkanová.
Vlasta Parkanová. | Foto: Ludvík Hradilek

Kyjev - Ukrajina využila obvinění české exministryně obrany Vlasty Parkanové v údajně korupční kauze letadel CASA k odvetě za ochranu, kterou české úřady poskytly ukrajinským opozičním politikům stíhaným doma.

Vládní poslanec Volodymyr Olijnyk ve středu v podstatě Parkanové nabídl azyl na Ukrajině.

"Domnívám se, že pokud Vlasta Parkanová požádá Ukrajinu o politický azyl, má Ukrajina všechny důvody žádost posoudit a azyl poskytnout," řekl poslanec.

Parkanovou detektivové viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel CASA pro armádu.

Podle Olijnika je obvinění nespravedlivé, protože politička "jednala se souhlasem vlády a v zájmu státu".

Tymošenko a Danylyšyn

V pozdějším rozhovoru pro zpravodajský server Comments.ua Olijnyk sám připustil, že jeho návrh lze chápat jako odvetu za poskytnutí azylu pro ukrajinské politiky v Česku. V pražském azylu žije od loňského ledna bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, stíhaný ve vlasti za údajné zneužití pravomocí.

Tedy za stejný zločin jako Parkanová. Jenže česká bývalá místopředsedkyně sněmovny rozhodně není opoziční poslankyní (jako je Danylyšyn) a její stíhání tudíž nevzbuzuje obavy, že je politicky motivované s cílem umlčet opozici, jako je to v případě Ukrajiny.  

Od letošního roku využívá v Česku práva azylu i manžel vězněné ukrajinské expremiérky Julie Tymošenkové Oleksandr.

Chování České republiky Volodymyr Olijnyk označil za uplatňování politiky dvojího metru. "Pokud dnes Česko s odvoláním na politické pronásledování chrání osoby, vůči nimž má Ukrajina výhrady právního charakteru, pak i my jsme připraveni posoudit otázku azylu pro bývalou ministryni obrany," řekl poslanec.

Olijnyk je vlivným členem vládnoucí ukrajinské Strany regionů, která je hlavním soupeřem opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) Julije Tymošenkové. V ukrajinském parlamentu zastává funkci místopředsedy právního výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy