Poslanci znovu ukázali voličům, jak mařit pracovní dobu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 2. 2010 12:25
ODS se úspěšně vrátila k obstrukční taktice. Dnes odvrátila změnu v proplácení nemocenské
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS se podařilo zcela zablokovat mimořádnou schůzi sněmovny, na jejímž programu byl mimo jiné v závěrečném projednávání návrh komunistů, aby se nemocenská opět platila od prvního dne nemoci (nyní se platí od třetího dne). 

Zatímco ve čtvrtek schůze sněmovny proběhla bez větších problémů a zdržování (pokud nepočítáme hodinovou přestávku na poradu vlády, která vyšla vstříc požadavkům odborářů a navrhla zrušení daní u zaměstnaneckých benefitů), pátek se ocitl v režii už tradiční hlavní postavy obstrukcí ODS Petra Nečase.

Já vás vzdělám, kolegové

O co půjde, bylo jasné hned na začátku.

"Já své vystoupení svým způsobem považuji za určitý druh edukační mise, kde bych zvláště své kolegy a kolegyně z levicových stran rád seznámil s celou řadou faktů, skutečností, mezinárodních komparací, historií systému nemocenského pojištění a karenční lhůty. Vzhledem k tomu, že jsem zhruba 20 procent svého vystoupení absolvoval na té minulé schůzi a protože vy jste zřejmě ztratili nit, tak já se přece jenom vrátím na začátek toho vystoupení."

V sáhodlouhé řeči srovnával, jak to s nemocenskou vypadá v Belgii či Lucembursku nebo jak se snížila nemocnost v jednotlivých českých krajích po zrušení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

Dvě hodiny slov

Několikrát ji přerušil, například když zpozoroval, že chybí místopředseda vlády a upozornil předsedajícího komunistu Vojtěcha Filipa: "Já musím přerušit své vystoupení a vy musíte přerušit schůzi, protože zde není přítomen předseda vlády ani místopředseda vlády."

Poté, co se vicepremiér Barták vrátil do sálu, pokračoval: "Teď se obávám, že jsem trošku ztratil nit, takže bych začal úplně od začátku."

I když tuto pohrůžku nesplnil, vydalo jeho vystoupení na více než dvě hodiny.

Škromach ví, co je stávka

Hned po jeho vystoupení požádal klub zelených a poté i klub ODS o přestávku - celkem až do druhé odpoledne, kdy už poslanci nemohou podle jednacího řádu projednávat závěrečná čtení zákonů. Tím schůze skončila aniž cokoliv projednala.

"Tato obstrukce je jakýsi druh stávky," rozčiloval se poté místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Chovají se stejně jako odboráři, kterým to vyčítají."

ČSSD to vzdala, obstrukce občanským demokratům vyšly

 

Právě se děje

Další zprávy