Poslanci: Více léků bude na prodej bez receptu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
31. 10. 2007 17:25
Volně prodejné by mohly být některé druhy antikoncepce
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Poslanci rozhodli. Některé druhy antikoncepce nebo léků na vysoký tlak či cholesterol budou k dostání bez receptu.

S tím počítá novela zákona o léčivech, která prošla sněmovnou hlasy koalice i opozice.

Dnes existují jen dvě kategorie léků: volně prodejné a na lékařský předpis. Změna počítá se zavedením třetí kategorie: léky volně prodejné s omezením.

S omezením znamená, že lékárník bude muset pacienta poučit nebo třeba u antikoncepce zkontrolovat věk dívky, která ji bude chtít koupit.

"Snažíme se pacientům zjednodušit život a omezit návštěvy pacienta jen pro recept. Úlohu lékaře převezme v tomto případě lékárník," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň.

Změna od 1. 1. 2009

"Pokud by s tím poslanci souhlasili a změnu podpořil i senát a prezident republiky, mohly by se vybrané léky začít vydávat bez receptu v lednu 2009," řekl Aktuálně.cz ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš.

Podle Beneše ještě není rozhodnuto, o které léky se přesně bude jednat. Mluví se ale například o antikoncepčním přípravku Postinor, o některých lécích na vysoký tlak či o lokálních antibioticích typu framykoinové masti.

Podobný systém funguje například v Dánsku, pokud bude tedy novela přijata, čeští experti sestaví s pomocí dánských zkušeností seznam konkrétních léků, které se stanou volně prodejné - s omezením. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy