Poslanci v Asii lobbovali za české firmy a fotili Himálaj

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
9. 6. 2014 18:30
Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se koncem minulého týdne vydal na pracovní cestu do Nepálu a Bhútánu. Účelem bylo získání zakázek pro české firmy.
Letecký pohled Petra Gazdíka na Mount Everest.
Letecký pohled Petra Gazdíka na Mount Everest. | Foto: Facebookový profil Petra Gazdíka

Praha – Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09) zažil o víkendu výjimečný moment.

"Mount Everest........vidět...a nezemřu hloupý:) Dnes se to podařilo na cestě z Bhútánu do Nepálu. Je to úžasný pohled, na který člověk nemůže zapomenout!" napsal v sobotu na svůj facebookový profil pod fotku nejvyšší hory světa. Tu pořídil během návštěvy Asie, kam odletěl už začátkem minulého týdne se zahraničním výborem Poslanecké sněmovny.

Přestože ekonomiky obou států jsou jedny z nejmenších na světě, delegace očekává, že díky cestě získá nové příležitosti pro české firmy.

A podle Gazdíka se poslancům na cestě zadařilo. "Myslím, že je to velmi úspěšná cesta, která českým podnikům přinese nejednu zakázku," napsal do jednoho z komentářů pod fotkou.

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Kromě Gazdíka se cesty účastnili ještě předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředsedové Pavel Šrámek (ANO) a Pavel Holík (ČSSD) a Milan Šarapatka (Úsvit). Při jednání s protějšky zdůraznili úroveň českých firem v oblasti energetiky, infrastruktury a letectví.

Česká republika totiž například do Nepálu dodala loni první letadla L-410 z celkových 15. Ty budou sloužit tamní vládě a soukromým dopravním společnostem.

Cestu do jižní Asie podpořila už na začátku roku většina členů výboru. "To byl návrh mých kolegů, kteří se tam chtěli mermomocí dopravit," komentoval to tehdy Schwarzenberg. Kromě této cesty ještě organizační výbor schválil návštěvu Německa, Polska a Senegalu.

Čeští politici přitom pod Himálaje zamířili v relativně krátké době už podruhé. Loni na podzim totiž do Bhútánu odletěl tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout, kterého doprovázel i senátor Jozef Regec a delegace podnikatelů.

Jednání se i tehdy točila okolo podpory českých podniků při získávání významných zakázek a dodávek zařízení a technologií do tamějších podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy