Poslanci navrhli zrušit 16 politických stran a hnutí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 4. 2010 14:15
Důvodem je to, že nepředložily zprávu o hospodaření za minulý rok
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - 16 politických stran by mohlo zmizet z české politické mapy, pokud vláda a po ní Nejvyšší správní soud vyslyší návrh Sněmovny. Ta dnes doporučila kabinetu zrušit strany a hnutí, které nepředložily zprávu o hospodaření za minulý rok. 

Dalších 22, původně navržených na zrušení, už je v likvidaci nebo v konkurzu.

Všechno jsou to strany, kterým už v minulosti soud činnost pozastavil.

Týká se to např. Demokratické unie České republiky, České strany národně sociální nebo Sdružení pro sport a zdraví. Česká strana národně sociální přitom postavila kandidátku do nadcházejících voleb a los jí přidělil číslo 8.

Hospodaření hlavních politických stran můžete prozkoumat v grafice na konci tohoto článku.

Dalších 41 stran a hnutí by mělo být podle Sněmovny varováno tím, že jim bude pozastavena činnost. Tyto strany zprávy buď také nedodaly, nebo je dodaly neúplné.

To se týká Demokratické strany zelených, hnutí Starostové a nezávislí, monarchistické strany Koruna česká, někdejšího Sládkova Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa nebo třeba Hnutí za telefonování zdarma.

Vláda má na to od sněmovny lhůtu do letošního 30. listopadu, věc bude tedy řešit až kabinet, který vzejde z nové sněmovny.

I tak je dnešní usnesení sněmovny jen "návrhem" a o dodržení termínu sněmovna vládu "požádala". Bude tedy na novém kabinetu, zda se touto věcí bude zabývat.

 

Právě se děje

Další zprávy