Politici kývli na příměří ve sněmovně. Jen na dva dny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 2. 2010 10:30
Prioritou budou vládní návrhy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedové stran zastoupených ve sněmovně se dohodli na odblokování jednání. Ovšem pouze na dva dny.

Desátého a sedmnáctého března se nebude obstruovat a zákonodárci projednají jen vládní předlohy, které "hoří" nebo kde hrozí sankce ze strany EU. Žádné jiné návrhy se na program nedostanou.

Jen vládní zákony

Podle očekávání je tedy dohoda naprosto minimální.

V oněch dvou dnech sněmovna probere hlavně úpravu zákona o elektřině ze slunečních elektráren. "Její neprojednání by přineslo vážné hospodářské škody," prohlásil předseda zelených Ondřej Liška. Vysoké dotace pro fotovoltaické elektrárny totiž přinesly enormní zájem investorů a s produkcí sluneční energie začíná mít problém i přenosová soustava

Na program se nakonec dostalo i zrušení daní u zaměstnaneckých benefitů (např. stravenek). ODS souhlasí, že ani tady nebude obstruovat. Neznamená to ale, že by pro to zvedla ruku.

Zbytek seznamu zaplnily převážně technické návrhy zákonů, které zavádějí do českého práva evropské směrnice. "Alespoň dva dny bude možné jednat," pochvaloval si předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD: Svých návrhů se nevzdáme

Sociální demokraté ani komunisté ale nevzdali další pokusy prosadit na mimořádných schůzích sněmovny své návrhy. A ODS je připravena dál je blokovat.

"U těch stranických priorit bude ta řež pokračovat," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová.

Podobně to vidí i předseda zelených Liška. "Ta dohoda v žádném případě neznamená, že by se ty poslední tři měsíce do konce volebního období měly nést v konstruktivním duchu. Dál budou pokračovat mimořádné schůze a jedna nebo druhá strana bude pokračovat v obstrukcích," prohlásil před novináři.

Komunisté: Vyhlásit legislativní nouzi

Podobně nedůvěřiví jsou i komunisté. "Pokud by trvala na řádné schůzi obstrukce, pak jsme navrhli, aby předseda sněmovny vyhlásil u některých návrhů stav legislativní nouze," netajil se skepsí k dohodě předseda KSČM Vojtěch Filip.

Upřesnil, že komunisté chtějí projednat alespoň závěrečná čtení (kam se dostala řada návrhů z dílny levice - pozn. red.) a zákony vrácené Senátem, především ten, který umožní vyhlásit krajské referendum.

Topolánek: Bylo to výborné

Podle jednoho z účastníků začala schůzka vzájemným osočováním a přestřelkou, kdo dodržuje či nedodržuje dohody. Teprve po chvíli došlo na vládní seznam, na kterém se nakonec strany shodly.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek pak schůzku asi po půl hodině opustil s tím, že má jinou akci. Stačil ale novináře ujistit, že vyšší mateřské nebo zrušení zdravotnických poplatků bude prosazovat dál.

Šéf ODS Mirek Topolánek vydržel až do konce. "Výborné to bylo," řekl jen po skončení jednání. Na dotaz, zda bude schůzku nějak komentovat, jen v letu pronesl: "Ne, proč?"

Kromě vládních návrhů by se strany přece jen na jedné věci shodnout mohly: zvýšení mateřské zřejmě ani ODS blokovat nebude. Ukáže se to už zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy