Policie odložila případ úplatků při prezidentské volbě

Markéta Chaloupská
27. 6. 2008 9:31
Pro tvrzení senátora Novotného nenašla dost důkazů
Senátor Josef Novotný
Senátor Josef Novotný | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Protikorupční policie dnes odložila případ senátora Josefa Novotného, který tvrdil, že mu byl nabídnut úplatek při prezidentské volbě.

"Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality provedli v rámci trestního řízení celou řadu úkonů, prozkoumali všechny dostupné videozáznamy a vyslechli několik svědků," sdělil mluvčí protikorupční Roman Skřepek. Podplácení se však nepodařilo prokázat.

O tom, že o úplatcích při prezidentské volbě nejsou žádné důkazy, informovalo již před časem Aktuálně.cz.

Nezávislý senátor Novotný svá slova o úplatcích pronesl hned po únorové prezidentské volbě. Tvrdil, že jeden senátor za ODS mu nabídl dva miliony výměnou za hlas pro Václava Klause a další senátor za tutéž stranu mu vyhrožoval.

Senátor: ani nic prokázat nechtěli

Sám Novotný tvrdí, že policie úplatek ani prokázat nechtěla. "Nabyl jsem dojmu, že policisté byli tlačeni do pozice, aby se celá záležitost co nejméně rozmazávala a úplatek se neprokázal," myslí si Novotný.

Zároveň řekl, že ví, že úplatek v současnosti neprokáže. "Ale věřím tomu, že se všechny okolnosti kolem prezidentské volby časem zveřejní a moje slova se potvrdí. Kolegové z ODS dobře vědí, kdo mně jej nabízel," řekl Novotný.

Čtěte více: Úplatky v prezidentské volbě? Neprokázalo se

Novotný tvrdí, že nabídce úplatku předcházela konverzace o sportovním létání. "Kolega se mě ptal, kolik hodin jsem letos nalétal, a když jsem mu řekl, že nic, že letadlo máme staré a jenom ho opravujeme, řekl, že tento problém mohu hned vyřešit a také jak."

Josef Novotný při prezidentské volbě
Josef Novotný při prezidentské volbě | Foto: Martin Boubín

Proč ale senátor nejprve nešel na policii, ale celou věc řekl dříve novinářů, už nevysvětlil.

Policisté také odložili trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv, který na Novotného podal předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský.

"Vzhledem k tomu, že skutečnosti obsažené v trestním oznámení na senátora Novotného nebylo možné posoudit jako podezření z trestného činu poškozování cizích práv ani jako podezření z jiného trestného činu, bylo trestní oznámení senátora Stříteského šetřeno spolu s trestním oznámením senátora Novotného," uvedl Skřepek.

 

Právě se děje

Další zprávy