Podobnost čistě náhodná? Logo LIDEM má dvojníka

Jana Černá
27. 6. 2012 15:30
Logo společnosti Eurobarometr se liší v zásadě jen v tónech figurek

Praha - Nové logo politické strany LIDEM je možná částečným plagiátem. Vítězný návrh, který strana vicepremiérky Karolíny Peake vybrala minulý týden, se totiž nápadně podobá tomu, které se používá pro sérii průzkumů veřejného mínění nazvanou Eurobarometr.

Do soutěže o logo měla přijít více než stovka příspěvků, členové strany a odborní poradci nakonec vybrali návrh 19letého studenta Jakuba Figury. Ten za vítězný motiv dostal 10 tisíc korun.

Na podobnost loga sestaveného z několika barevných postaviček upozornil čtenář na facebookovém profilu strany. Vedení strany si při výběru zřejmě neověřilo, zda podobné logo už nepoužívá někdo jiný.

Rozdíl mezi logem průzkumů veřejného mínění v EU a logem LIDEM je přitom na první pohled jen malý, figurky se liší hlavně barevným tónováním a výškou.

Mluvčí strany Miloš Skácel uvedl, že strana si za vítězným návrhem i jeho autorem stojí: "V dnešní době nepřeberného množství log ve světě není překvapující, že se mohou objevit podobná loga užívaná nebo v minulosti používaná."

Student Figura podle mluvčího rozhodně odmítá, že by při tvorbě vycházel z cizího díla. Skácel ještě dodal, že v současné době se stále jedná jen pouhý o návrh loga strany, a nejde tedy o konečnou verzi.

Strana už ale minulý týden logo označila za oficiální s tím, že jeho definitivní podoba bude ještě předána k dopracování grafikovi.
"Logo působí laskavě a sympaticky. Právě takovou stranu chci postavit," uvedla tehdy k vybranému návrhu předsedkyně strany Karolína Peake.

Po internetu koluje mnoho vtipných návrhů loga:

 

Právě se děje

Další zprávy