Po prohibici dostanou lahve "rodné listy", řekla vláda

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák
19. 9. 2012 23:00
Premiér Nečas představil první krok na zmírnění prohibice
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda se ve středu večer podle informací ČTK domluvila na podobě nového kolku na alkohol. Ministři mají do týdne připravit uvolnění prodeje nového alkoholu i zásob blokovaných zákazem prodeje tvrdých lihovin. Po více než dvouhodinové debatě také odpovědným ministrům uložila do října vypracovat analýzu činnosti státní správy, inspekce a policie při potírání černého trhu s alkoholem.

Vláda doporučuje ministru zdravotnictví a zemědělství, aby příští týden byla dopracována opatření k zajištění a distribuci nové výroby lihovin, stojí podle informací ČTK v usnesení.

Lahve, které od pátečního zákazu stojí ve skladech, by mělo být podle záměrů vlády možné distribuovat se starými kolky, pokud bude ověřen jejich původ. Kabinet uložil "ministrům zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu a ministru financí dopracovat opatření k uvolnění zadržených zásob".

Jak tomu zabránit do budoucna?

Petr Nečas ve středu nastínil, jak si představuje druhý krok, tedy prevenci, aby k podobným tragédiím napříště nedocházelo.

Opětovně chce zavést kolky s ochrannými prvky, podobně jako je tomu u cigaret. Ty jsou totiž na rozdíl od kolků u alkoholických nápojů v režimu cenin. "Nákup kolku bude hrazen z části spotřební daně, nebo bude stanoven splatný termín," líčil rámec, ve kterém uvažuje.

K analogickému nákupu kolku za hodnotu spotřební daně, tak jako je tomu u cigaret, se pak chce s ohledem na drobné výrobce alkoholu spíše vyhnout.

"Rodný list", který má napříště zajistit snadnější dohledání původu alkoholu, by měl být podle Nečase elektronizován.

Prodej alkoholu pouze s licencí

Nově by pak měly být zavedeny "koncese na prodej". "Byly by nárokové, takže by je snadno získal ten, kdo by splnil jejich podmínky, uvedl premiér. V tomto případě se jedná o modifikaci návrhu, který původně představovalo ministerstvo zdravotnictví. To původně chtělo zakázat prodej alkoholu ve stáncích. 

Podle Nečase by pak nemělo zůstat jen u nové legislativy, ale veřejnost by se měla dozvědět, do jaké míry se stát skutečně na tragédii podílel. "Budu chtít analýzu činnosti celní a finanční správy v této oblasti za posledních osm let," konstatoval.

Celníci přitom patří do resortu ministerstva financí, které ovládá místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz řekl, že jeho podřízení udělali v rámci nastavených pravidel vše, co mohli.

Stejnou analýzu pak Nečas avizoval i v případě inspekčních a kontrolních orgánů. Zde se prověrky týkají jeho stranických kolegů Petra Bendla a Martina Kuby.

 

Právě se děje

Další zprávy