Pithart: Paroubek si to prohrál sám

Martina Macková
4. 6. 2006 15:00
Praha - Místopředseda Senátu a někdejší předseda vlády Petr Pithart v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že si přeje silnou demokratickou opozici.
Místopředseda Senátu Petr Pithart
Místopředseda Senátu Petr Pithart | Foto: Snátní klub KDU-ČSL

A: Letošní volby se zúžily na pouhý souboj dvou velkých stran, je to dobře?

Pokud dojde k takovému souboji beze změn volebního systému, že se výběr zúží na dvě strany, pak je to v pořádku a nedá se proti tomu nic namítat. Je to naprosto přirozené a odráží to vývoj. Nebezpečné by však bylo, kdyby se kvůli tomu měnila ústava. Duel z voleb udělal Jiří Paroubek. Tím, že se navázal na komunisty. Je to stejné jako by řekl: tyto volby budou soubojem mezi pravicí a levicí

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Čekal jste porážku ČSSD a Jiřího Paroubka?

Já jsem jednu dobu počítal s tím, že vyhraje. Sám si to ale ztížil a pak udělal několik chyb, které ho stojí vítězství. Přitom vyhrát mohl! Kdyby nemluvil o marťanech a nepoštval si proti sobě zelené. Oni byli připraveni na spolupráci s ČSSD. Těmito dvěma chybami podle mě ztratil šanci.

A: Měli by být zelení ve vládě, nebudou mít ještě dětské nemoci?

Jednoznačně, a to v trojkoalici s ODS a lidovci. Já tomu Bursíkovi věřím. Znám ho dlouho. Moje děti chodily do skautského oddílu, který vedl. On tu stranu dá dohromady. Bude to práce, bude mít potíže, ale to měly všechny evropské zelené strany, než se etablovaly. Bursík to dokáže, i když to může být ještě hodně napjaté. Udělá z nich partnera.

A: Bude KDU-ČSL zase tou silou, která pomůže sestavit vládu?

Z té touhy po moci, která se nám připisuje a z odpovědnosti, kterou máme, bychom museli jednat o koalici i s ČSSD, kdyby situace nastala. Chceme zabránit možnosti, aby se komunisté dostali do vlády, ale také zabránit vzniku velké koalice ODS a ČSSD. A to je pro mě možná horší než menšinová vláda s komunisty.

A: Je necelých třináct procent pro KSČM hodně nebo málo?

Je to málo a je to dobře. Jsou tři možnosti, jak je marginalizovat. Buď je vzít do vlády, jak to udělal Francois Miterand, který je dokázal neutralizovat. Nebo jim přetáhnout voliče, což se Paroubkovi podařilo a patří mu za to dík. Třetí možnost je sebrat jim vítr z plachet. Ať v ní zůstanou jen ti, co věří komunistické ideologii, a odpadnou ti, co volí komunisty z protestu. Kvůli našim chybám, korupci, kvůli problémům, s nimiž se nedokážeme vyrovnat.

A: Co čekáte od těchto voleb?

Chtěl bych, aby se vygenerovala silná demokratická opozice, ať už to budou ti, nebo ti. Velmi mi záleží na tom, aby tato země měla silnou opozici. Vždyť od roku 1918 se u nás nikdy nepodařilo, aby opozice vystřídala vládu a vláda šla do opozice. Je to kuriózní a v Evropě to nemá obdoby. Dosud jsme se neodvážili tohoto tanečního kroku demokracie. Před osmi lety se zdálo, že se to stane, ale přišla opoziční smlouva. Teď se to doufám stane, bude to velký svátek!

 

Právě se děje

Další zprávy