Paroubek odmítl Topolánkovu nabídku na šéfa Sněmovny

Kateřina Eliášová
9. 11. 2008 17:00
Jmenování mohlo být součástí dohody vlády s opozicí
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek připustil, že by se šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek mohl stát předsedou Poslanecké sněmovny. V ČT doslova řekl, že by pro to hlasoval.

Paroubek to však záhy odmítl. "Odmítám přijmout principy politiky ODS v podobě handlu výměny principů za křesla, na jehož základě vznikla ostatně současná vládní koalice. Stát se předsedou Poslanecké sněmovny je ta poslední věc, o které přemýšlím a o kterou usiluji," reagoval odpoledne Paroubek podle iDnes.cz.

Výměna Paroubka za stávajícího šéfa, rovněž sociálního demokrata Miloslava Vlčka, by souvisela s dohodou vlády s opozicí v rámci českého předsednictví v EU.

ČSSD ještě sobotu řekla, že se chce s vládou dohodnout na toleranci. "Sociální demokracie je připravena a ochotna převzít svůj díl odpovědnosti za úspěšné zvládnutí českého předsednictví," řekl Paroubek.

Současně odmítl, že by "smířlivý tón" vůči Topolánkově vládě znamenal novou opoziční smlouvu nebo toleranci kabinetu. Topolánkovo nedělní prohlášení nejprve nechtěl komentovat.

"Pokud bude taková dohoda, tak bych pro to hlasoval," reagoval Topolánek na otázku Václava Moravce, jestli by Paroubkovo jmenování předsedou Sněmovny podpořil.

Problém s Paroubkem v čele sněmovny by víceméně neměli komunisté. "Pokud to nebude jen mocenská dohoda, tak proč ne," reagoval na to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

"Je možné o tom jednat," doplnil ho místopředseda KDU-ČSL Roman Línek ve vysílání České televize.

 

Právě se děje

Další zprávy