Paroubek dal vládě podmínky. Ani v ČSSD se jimi neřídí

Eva Benešová
13. 5. 2009 18:42
Nechtěný zákon o sociálních službách podporuje i stínový ministr Škromach
Předseda ČSSD Jiří Paroubek.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Paroubek dnes dopoledne předložil premiérovi Janu Fischerovi seznam 27 podmínek, za nichž bude ochoten vyslovit důvěru nové vládě. Paradoxní je, že v podvečer pro jeden ze nepřijatelných zákonů hlasovali sami sociální demokraté.

Jde o zákon o sociálních službách, který má na "černé listině" pořadové číslo 18.

Zákon měl původně snížit příspěvek na péči (dávku pro postižené, za kterou si nakupují sociální služby) nejnižšího stupně z 2000 korun na 800, a naopak zvyšit dávku v nejvyšším stupni z 11 tisíc na 12.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Podmínky ČSSD pro toleranci Fischerovy vlády

Místo příspěvků poukázky

Během legislativního procesu ovšem poslanci navrhli několik pozměňovacích návrhů, například že místo snížení dávky se její část bude vyplácet v poukázkách podobných stravenkám. Nakonec se shodli na tom, že postižený zařazený v nejnižším stupni bude brát dva tisíce korun jako doposud. Pokud bude podezření, že peníze rodina používá na jiné věci, než péči o postiženého, nebo že o něho dostatečně nepečuje, dostane druhou tisícikorunu v poukázkách podobných stravenkám.

"Kromě toho jsou tam další důležité věci, například že lidé v ústavní péči, například v domech pro seniory, budou mít nárok na příspěvky v hmotné nouzi, tedy doplatek do životního minima. Dále jsme odložili přechod financování sociálních služeb na kraje až na rok 2012, protože nyní na to nejsou kraje připraveny," prohlásil místopředseda a stínový ministr sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Zdůraznil, že z těchto důvodů sociální demokraté návrh podporují.

Když měl ovšem odpoledne vysvětlit, jak má nový kabinet zabránit přijetí tohoto návrhu, když už má být dnes schválen, prohlásil, že ČSSD se zákonem souhlasí.

O tom, že zákon je na černé listině, vůbec nevěděl. "Sociální výbor nakonec přijal verzi, že poukázky budou použity jenom tam, kde je riziko, že rodina se o postiženého nestará. Jinak se bude vyplácet příspěvek v původní výši," prohlásil odpoledne Škromach a podivoval se nad podmínkou z Paroubkova seznamu.

Škromach: Pracujeme dopředu za vládu

Poté prohlásil, že socialisté už dopředu napravili možné chyby. "My to vlastně plníme jakoby dopředu, za tu Fischerovu vládu," komentoval situaci.

Kromě tohoto návrhu jsou mezi zakázanými zákony i zdravotní reforma a církevní restituce. Oba dva nemají šanci získat podporu, protože proti je i část bývalé koalice. Zákon o zdravotních službách byl proto vždy stažen, projednávání církevních restitucí poslanci přerušili před rokem a ještě se k němu nevrátili. Museli by ho totiž buď schválit (na což nemají dostatek hlasů), nebo odmítnout.

Obdobně jsou na tom i smlouvy o radaru, které stáhla už předchozí vláda Mirka Topolánka, protože pro ně ve sněmovně nesehnala podporu.

Mezi zákazy jsou ale i zákony, které ještě nebyly předloženy ani vládě. Jde o části reforem Topolánkovy vlády, které se nestihly dokončit, jako například novela zákoníku práce nebo zavedení opt-outu.

 

Právě se děje

Další zprávy