Volby by vyhrálo ANO, druzí by byli piráti a ČSSD. Starostové ani TOP 09 by se do sněmovny nedostali

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 2. 2018 15:59
Parlamentní volby by v lednu vyhrálo hnutí ANO s 30,5 %. ANO by následovali piráti a ČSSD s 12,5 % a ODS s 12 %.
Volební model - leden 2018.
Volební model - leden 2018. | Foto: CVVM

Praha - Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny by se v lednu stalo hnutí ANO Andreje Babiše s podporou 30,5 procenta. ČSSD a piráti by získali 12,5 procent, ODS 12 procent. Do sněmovny by se ještě dostali komunisté s osmi procenty, SPD s podporou sedm a půl procenta a také lidovci s pětiprocentní podporou. 

Voliči by naopak neposlali do sněmovny TOP 09 a Starosty a nezávislé. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Volební model - leden 2018
Volební model - leden 2018 | Foto: CVVM

Vítězné hnutí ANO by oproti prosincovým průzkumům ztratilo pět procent. V prosinci totiž hnutí průzkumy přisuzovaly 35 procent hlasů. "Lze pozorovat pokles hodnot ve volebním modelu u ANO a jistý nárůst u ČSSD. Ani v jednom z případů není ovšem tento rozdíl statisticky významný a nelze tedy v tuto chvíli říci, zda je způsoben změnou názorů populace, nebo náhodným kolísáním měření. O vývojovém trendu bude možné hovořit až z více měření," uvedla agentura CVVM.

Do sněmovny by se nedostali starostové se třemi procenty a TOP 09, která by od voličů dostala čtyři procenta. 

ČSSD by oproti říjnovému výsledku 7,3 procenta značně posílila. Mírný růst by si ve srovnání s volebním výsledkem připsali i piráti s ODS. V říjnu dostali piráti zhruba 10,8 procenta hlasů a ODS 11,3 procenta. ANO a komunisté si udržují zhruba stejný podíl hlasů. V loňských volbách mělo ANO 29,6 procenta a KSČM 7,8 procenta, nyní by hnutí dostalo podle CVVM 30,5 procenta a komunisté rovných osm procent.

Ostatní strany by ale v současnosti oproti říjnovým sněmovním volbám oslabily, některé by se dokonce ani znovu do dolní komory parlamentu nedostaly. Zhruba o čtvrtinu - z říjnových 10,6 procenta na 7,5 procenta - by klesl podíl hlasů pro hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vedené bývalým šéfem Úsvitu Tomiem Okamurou. Na pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by se pohybovali lidovci, kteří v říjnu měli 5,8 procenta.

Volební účast by při lednových volbách byla 66 procent. Průzkumu veřejného mínění, který probíhal od 15. do 24. ledna, se zúčastnilo 1086 respondentů.

 

Právě se děje

Další zprávy