Palas a KSČM dali poslancům plán, jak zrušit poplatky

Kateřina Eliášová, Lenka Smyčková
12. 2. 2009 15:25
ODS se v krajích upsala a teď má platit. Pádem poplatků
Michal Hašek a Milan Venclík podepisují smlouvu, ve které ODS slibuje pomáhat s rušením poplatků.
Michal Hašek a Milan Venclík podepisují smlouvu, ve které ODS slibuje pomáhat s rušením poplatků. | Foto: Jan Langer

Brno - Když loni v listopadu podepisovali zástupci jihomoravské ODS koaliční smlouvu, zřejmě nebyli dost pozorní.

Podpisem totiž vedle odpouštění poplatků v krajských nemocnicích souhlasili s tím, že v koalici s ČSSD budou podporovat takové legislativní kroky, které přinesou "úplné nebo výrazné" zmírnění dopadů odpouštění poplatků na krajský rozpočet. Tedy rušení poplatků na celostátní úrovni.

Teď přišel okamžik, kdy má ODS sliby plnit. Do poslanecké sněmovny míří další návrh na plošné zrušení regulačních poplatků. ČSSD požaduje, aby její partner na hejtmanství dostál svých slibů.

Podobně "upsaní" jsou přitom i další regionální občanští a křesťanští demokraté - například na Olomoucku.

Koalice se nerozpadá. Zatím

Ač se za vzniku nové jihomoravské koalice zdálo, že pro naplnění koaliční dohody bude stačit souhlas s vracením poplatků v krajských nemocnicích, teď se ukazuje, že ČSSD chce po ODS mnohem víc.

Žádá pomoc při prosazení nového zákona o plošném rušení poplatků. Poslanecký návrh zákona ve sněmovně neprošel. Jenže do sněmovny už putuje další návrh.

Podalo ho zastupitelstvo Moravskoslezského kraje, kterému vládne ČSSD s KSČM. "Ten návrh jsme měli hotový už od prosince, je velmi podobný tomu poslaneckému," řekl Aktuálně.cz moravskoslezský radní Karel Konečný (KSČM).

To už je na ODS příliš. Úplné zrušení poplatků podpořit nehodlá. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) včera ve sněmovně řekl, že by to mohlo mít vliv "na architekturu koalice".

Dnes po krajském koaličním jednání sice novináře ubezpečil, že jihomoravská koalice se nerozpadá, dodal ale, že o poplatcích je nutné jednat dál. "Chtěl jsem se jen ujistit, že koaliční smlouva se dodrží," popsal Hašek neurčitě výsledek dnešních jednání s ODS.

Sliby se mají plnit

Každá ze stran oranžovo-modré koalice si svůj závazek v koaliční smlouvě vykládá jinak.

"Podle mě je závazek vyplývající z koaliční smlouvy splněn včerejším schválením kompromisního návrhu zákona, podle kterého děti neplatí poplatky. Udělali jsme pro zmírnění dopadů poplatků maximum. Počkejme teď, jak bude nový systém fungovat," navrhuje Haškova náměstkyně z řad ODS Anna Procházková.

"Jihomoravská ODS naopak včera neudělala vůbec nic, čím by svůj slib naplnila," kontruje jí Hašek. "To, co včera sněmovna schválila, není žádný kompromis. Ruší se jen jeden ze čtyř poplatků pro děti do 18 let," dodal.

Hašek dnes popřel, že by své koaliční partnery nutil, aby přemlouvali poslance z jihomoravské ODS k hlasování pro zrušení poplatků. „Ani by to nešlo, každý přece hlasuje podle svého svědomí," dodala Procházková.

Také poslanci poslanci z Jihomoravského kraje David Šeich a Michael Hrbata, oba z ODS, včera podobné úvahy odmítli. "Nikdo z kraje nás nemůže donutit k tomu, že budeme hlasovat podle představ ČSSD," potvrdili shodně. „Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp," vzkázal dnes poslancům hejtman.

Jak má ale ODS jinak pomoci s protlačením zákona, než přemlouváním poslanců, už Hašek neřekl.

Ano, mám přemlouvat, přiznal radní

Jihomoravská ODS není výjimkou. K rušení poplatků se v koaliční smlouvě upsali i občanští demokraté a lidovci v Olomouckém kraji.

"Koaliční strany se zavazují v rámci zákonodárné iniciativy krajů navrhnout takové změny zákonů, které povedou ke zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví," stojí v koaliční smlouvě pro Olomoucký kraj.

Nejprve stačilo vracení poplatků v krajských nemocnicích, teď chce ČSSD podporu pro plošné rušení poplatků
Nejprve stačilo vracení poplatků v krajských nemocnicích, teď chce ČSSD podporu pro plošné rušení poplatků | Foto: Ondřej Besperát

Teoreticky to znamená hlavně to, že kdyby kraj podával návrh zákona na zrušení poplatků, krajští zastupitelé za  ODS a KDU-ČSL tomu nesmějí bránit. Prakticky si ale ČSSD může klást i další podmínky.

"My jsme na dnešních koaličních jednáních jen potvrdili, že jsme schopni dostát svých slibů. Moc nevím, jaký mělo koaliční jednání smysl. Přišlo mi to spíš jako takový demonstrativní krok ČSSD," uvedl dnes náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

Potvrdil ale, že sociální demokraté projevili zájem, aby jejich partneři apelovali na "své" poslance, aby hlasovali pro nový zákon o rušení poplatků.

"Já osobně samozřejmě můžu poslat jakýkoli dopis komukoli. Smutné na tom je, že mně nejbližší, a tedy ten, koho bych měl oslovit, je těžce nemocný Tomáš Kvapil. Tak nevím, jestli se kolegové trochu nespletli," konstatoval Horák.

 

Právě se děje

Další zprávy