Ondráček odstoupil z čela komise pro GIBS. Důvodem k rezignaci byly obavy o bezpečí rodiny

ČTK ČTK
6. 3. 2018 14:35
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček odstoupil z čela komise pro kontrolu GIBS. Učinil tak ještě před hlasováním o jeho odvolání.
Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.
Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. | Foto: ČTK

Praha - Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) se vzdal funkce předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Důvodem rezignace jsou bezpečnostní důvody.

Pravici nazval v projevu ve Sněmovně demokratickou žumpou. Ondráček uvedl, že neodstupuje kvůli "pár křiklounům" v ulicích, jak nazval pondělní protestní demonstrace tisíců lidí v některých městech proti jeho pátečnímu zvolení. Krok zdůvodnil svou bezpečností a bezpečností své rodiny.

Ondráček také nařkl pravici z toho, že její pojetí demokracie znamená, že on, jeho rodina i děti čelí silnému mediálnímu tlaku. Zvažoval prý, že požádá o policejní ochranu.

Ondráček předešel rezignací hlasování o návrhu ODS, aby Sněmovna zařadila na nynější schůzi bod o jeho odvolání. Lidovci požadovali jeho úplné odvolání z komise.

"Demokrat není nadávka, vy to slovo uplivujete," vzkázal Ondráčkovi předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Výhrůžky na jeho adresu odsoudil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že chápe Ondráčkovy emoce a že je třeba být velkorysý, protože Ondráček je emočně rozjitřen.

"Když mluvíte o lynči, vzpomeňte na to, co v roce 1989 probíhalo," podotkl na Ondráčkovu adresu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ondráček před listopadem 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti protirežimním demonstracím.

 

Právě se děje

Další zprávy