ODS ukazuje svou vizi. Show v americkém stylu se nekoná

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 2. 2010 12:25
Lžou ráno, lžou v poledne, lžou večer, zaútočil Topolánek na protivníky strany
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Občanští demokraté obětovali své sobotní volno, aby si v brněnském Městském divadle vysvětlovali svou Vizi 2020.

Nebo lépe řečeno, aby ji prezentovali veřejnosti. Se začátkem ostatně chvilku čekali, až se připojí Česká televize.

To bylo jasné už dopředu - diskutovat už nebudeme, Vizi 2020 jsme v krajích prodiskutovali dost, říkaly špičky ODS už během týdne.

ODS: máme Vizi

Prezentace začala ve velkém stylu - světelnými efekty a razantním vystoupením předsedy Mirka Topolánka. Vizi politiky ODS na deset let uvedl slovy, že kritika politických stran, že nemají vizi, už nesměřuje k ODS.

Zaútočil na hlavního politického rivala, ČSSD: "Lžou ráno, lžou v poledne, lžou večer." A v kostce prohlásil: socialisté říkají jen to, co lidé chtějí slyšet, my chceme říkat lidem, co by slyšet měli.

Svůj energický projev - za pomoci čtecího zařízení á la Obama - prošpikoval praktickými příklady za použití expresivních jmen: občan platící daně byl Václav Dobrák, korupčník Jan Kapsa, podnikatel Jan Boháč nebo nepříliš majetný nemocný Svatopluk Lazar.

Po vystoupení předsedy ovšem prezentace zřetelně ztratila švih. Se svými projevy se jen střídali garanti jednotlivých částí Vize.

O čem chce ODS přesvědčit Václava Dobráka

Programová vize ODS se točí kolem financí, které bezpochyby budou hlavním tématem nadcházející předvolební kampaně.

A tak navrhuje zeštíhlit státní správu - konkrétně snížit počet ministerstev o dvě až tři.

K dalším slibům patří například prosazení ústavního zákona o rozpočtové kázni, který by znemožnil vládě a parlamentu prosazovat velké schodky státního rozpočtu. Konkrétní cíl: v roce 2012 deficit jen max. 3 % HDP, v roce 2015 možné zavedení eura a v roce 2017 už vyrovnaný rozpočet.

ODS chce prosadit důchodovou reformu s důrazem na připojištění. Tady Vize dokonce hrozí: "Máme odvahu sdělit dnešním čtyřicátníkům a mladším, že pokud budou spoléhat pouze na státní průběžný systém, budou v penzi odsouzeni k životu v chudobě."

Musíme adresně zacílit sociální dávky a zvážit poplatky na vysokých školách, pokračuje dokument.

A v pohledu na společnost jednoznačně říká: "Multikulturalismus považujeme za mrtvý koncept. Imigranti se musí integrovat a respektovat demokratické a kulturní hodnoty evropské společnosti."

Celkově se dá říct, že při bližším zkoumání je Vize 2020 v podstatě souhrnem tradičních tezí a témat občanských demokratů. V květnových volbách o nich budou muset přesvědčit voliče.

 

Právě se děje

Další zprávy