ODS se pochválila za reformy, ČSSD má vládu za kabaret

Michal Žák Michal Žák
6. 1. 2009 18:24
Nejsilnější vládní strana je prý připravena na finanční krizi
Kongres ODS: Mirek Topolánek při kandidátském projevu
Kongres ODS: Mirek Topolánek při kandidátském projevu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Reforma veřejných financí je správná, což potvrzuje i nízký deficit, kterého stát oproti předpokladům dosáhl v uplynulém roce.

Vyplývá to alespoň z vyjádření vedení Občanské demokratické strany. Jako hlavní cíl pro nejbližší měsíce si politici nejsilnější vládní strany stanovili přípravu na finanční krizi.

"ODS žádnou krizi nezavinila, ale chceme demonstrovat připravenost na její řešení," řekl novinářům předseda strany Mirek Topolánek.

A jde podle slov předsedy správným směrem. "Schodek 19,4 miliardy korun je nejnižší za jedenáct let," prohlásil Topolánek. "Naposledy byl tak nízký za vlády Václava Klause. Jde o konkrétní odpověď na deficitní hospodaření vlád sociální demokracie."

Nízký schodek podle něj není pouze výsledkem šetření na straně výdajů, ale i zvýšením příjmů, k čemuž prý přispěla změna daní.

Řešení krize podle ČSSD? Přebarvený volební program

Suchou nit nenechal na opoziční ČSSD ani místopředseda ODS a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle něj se vládě podařilo dosáhnout slušné míry nezaměstnanosti. "A sto tisíc míst je ještě stále volných," dodal.

Úspěch prý slavili především ve snižování dlouhodobé nezaměstnanosti, která se snížila o 40 procent oproti podzimu 2006.

Občanští demorkaté kritizovali i plány, které má mají sociální demokraté na řešení finanční krize. Podle Nečase jde o přebarvený volební program socialistů.

Navrhované změny, jako třináctý důchod či příspěvek šest tisíc korun pro seniory, považuje šéf resortu sociálních věcí za populistické. "Důchodový systém by se propadl do deficitu 30 miliard," tvrdí.

Paroubek: Vláda je kabaret

Reakce sociálních demokratů na sebe nenechala dlouho čekat.

Předseda ČSSD kritizoval především premiérem plánovanou výměnu ministrů. "Dlouho avizovaná obměna vlády ze strany premiéra Mirka Topolánka se přeměnila v kabaret, který je dokladem toho, že nelze udržet tuto vládu už ani nejkratší období," prohlásil Jiří Paroubek.

A již poněkolikáté vyzval Topolánka, aby okamžitě rezignoval. "Prospěje to České republice a pomůže to Evropské unii."

 

Právě se děje

Další zprávy