Odložme školné, zní z VV. Chtějí měnit koaliční smlouvu

Martina Machová Martina Machová
12. 12. 2010 20:24
Kalousek i Nečas změny odmítají
Foto: Martina Machová

Praha - Věci veřejné nechtějí, aby se v tomto volebním období zavádělo školné na univerzitách.

Delegáti ideové konference VV zavázali v usnesení ministry k tomu, aby o tom jednali s koaličními partnery z ODS a TOP 09.

Mají dohodnout úpravu koaliční smlouvy, která zavedení školného obsahuje. Pro hlasovalo 65 ze 102 z přítomných delegátů.

Mandát porušit program

Odložené školné přitom bylo přímo i jedním z bodů jejich volebního programu.

"Není to rezignace, je to posun," komentoval rozhodnutí konference Vít Bárta.

"Ideová konference strany nám dala mandát, abychom jednali, a dala nám mandát, abychom sami porušili svůj volební program," dodal.

Ministr školství Josef Dobeš, který odklad navrhuje, argumentuje zmírněním dopadů reforem, které současný kabinet Petra Nečase (ODS) chystá.

Původně navrhoval ještě tvrdší variantu, než byla schválena. Chtěl, aby Věci veřejné přímo odmítly školné v tomto volebním období. Nakonec krátce před hlasováním společně s Bártou usnesení změnil na "otevřou diskuzi"  

"Celé dva dny na konferenci znělo, že musíme hájit ty principy středních vrstev, sociální principy, principy podpory rodiny. Za mnou chodili v průběhu delegáti a říkali, že zrovna v mém rezortu je jedna poměrně zásadní věc, která toto narušuje, a to je zavedení školného. Proto vznikl tento návrh," komentoval usnesení Dobeš.

Začneme v úterý

Rovněž přiznal, že se jedná o strategický krok před příštími parlamentními volbami. "Je tam i ten politický důvod. A nevím, jestli je rozumné otevřít toto půl roku před volbami. A dříve to není možné," uvedl.

Předseda strany a ministr vnitra Radek John pak novinářům řekl, že diskuzi s koaličními partnery chce otevřít hned v úterý, během jednání poslanecké sněmovny. 

Koaliční smlouva počítá s takzvaným odloženým školným. Studenti by ho mohli splácet až potom, co začnou vydělávat. Dobeš přiznává, že již v době vyjednávání koaliční smlouvy byly diskuze o školném bouřlivé.

"Asi by to udělalo velké problémy s koaličním partnerem TOP 09," reagoval na otázku, jestli by byla koaliční smlouva bez tohoto bodu uzavřena. 

Smlouva není cár papíru

Podle Johna i Bárty předcházela bouřlivá diskuze i samotný vznik usnesení Věcí veřejných. Špičky Věcí veřejných je probírali během noci ze soboty na neděli, během oslavy Johnových narozenin.  

"Téma bylo našimi členy dramaticky diskutováno. Bylo bouřlivé i ve večerních hodinách," přiznal Bárta.  Věci veřejné ale zřejmě v koalici narazí.

"Školné je součástí koaliční smlouvy, koaliční smlouva není cár papíru. Já si neumím představit renegociaci již dohodnutého zásadního reformního kroku," reagoval pro ČTK místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Důvod měnit koaliční smlouvu nevidí ani premiér a předseda ODS Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy