Odbory zaútočily na vládu kvůli reformě

Petr Holub
2. 5. 2007 20:15
Jednání tripartity o vládní reformě skončilo roztržkou
Ministr Nečas slyšel od odborů: Nět, nět, nět
Ministr Nečas slyšel od odborů: Nět, nět, nět | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Konec sociálního smíru je na obzoru. Odbory zcela odmítly reformu veřejných financí a o vládním návrhu už nebudou jednat. Vládu však mohou veřejnými protesty nutit, aby návrh stáhla.

Roztržkou skončilo jednání tripartity o reformě, která chce změnami daňových a sociálních zákonů zabránit zhoršení rozpočtového schodku. "Odborová konfederace při jednání držela gromykovské stanovisko, které zní Nět, nět, nět," potvrdil konflikt po zasedání tripartity vicepremiér Petr Nečas.

Odbory: Sociální bouře budou už letos - ČTĚTE ZDE

Naopak podnikatelské svazy se spokojily s připomínkami. "Reformu veřejných financí vítáme a rozumíme tomu, že v současném složení koalice nejde řadu věcí prosadit," řekl viceprezident vlivného Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn.

Neškrtáme sociální stát

"Náš názor je stoprocentně negativní," prohlásil předseda odborové centrály Milan Štěch a upřesnil: "Neřekli jsme, že reforma je zbytečná. Jsou ale potřeba jiné změny."

Hlavní argumenty sporu

Vláda: "Nejsme antisociální"

Sociální výdaje po reformě (v miliardách Kč)

2006 2008 Důchody 264 305 Zdravotní pojištění 36 48 Podpora rodinám 34 48 Nemocenská 31 27 Hmotná nouze 16 16

Odbory: "Hrozí další škrty"

Kolik je ještě třeba škrtnout (v miliardách Kč)

2008 2009 2010 Chybí ve státním rozpočtu 5,3 11,4 16,8 Chybí obcím 2,6 9,5 Celkem 5,3 14,0 26,3

Podniky: "Příliš složité"

Podniky mohou snížit daňový základ využitím 42 výjimek a odečitatelných položek. Vláda v programovém prohlášení slibuje, že většinu výjimek zruší. Ruší se však jen několik výjimek:

  • Od daní nebudou osvobozeny sociální výhody poskytované zaměstnavatelem, například podniková rekreace, vzdělávání, mateřské školy, knihovny, kulturní pořady a sportovní zařízení.
  • Podniky provozující veřejnou dopravu napříště musí se zvýhodněných jízdenek pro zaměstnance platit daň z příjmu.
  • Nebude možné z daní odepisovat náklady na stravování zaměstnanců.
  • Ruší daňové osvobození příjmů z pronájmu nemovitostí a úrokových příjmů, které pro svou činnost využívaly odbory.

Zdroj: Návrh reformy veřejných rozpočtů

Odbory si stěžují, že úspory nejvíc zasáhnou zaměstnance. Vláda zruší jejich výhody včetně stravenek a podnikové rekreace. "Dojde k oslabení funkcí sociálního státu. Sníží se dávky a zavedou přímé platby za poskytování veřejných služeb," varoval Štěch.

Upozornil, že největší škrty budou v nemocenské. Zaměstnanec s průměrným platem dostane za 14 dnů nemoci v příštím roce 3700 korun namísto současných 4690 korun. Když zůstane doma měsíc, sníží se částka z 11 490 na 9610 korun.

Nečas kritiku vyvracel připomínkou, že sociální stát bude naopak posílen. V některých dávkách se sice bude mírně škrtat, proti roku 2006 se však v příštím roce významně zvýší důchody, sociální podpora i dotace státu do zdravotního pojištěné za ty, kdo nepracují (celkem o 80 miliard).

ale budete!

Odbory se však obávají, že škrty dosavadní reformou nekončí. "To, co vláda navrhuje, ke stabilizaci veřejných financí nestačí," tvrdí Štěch.

Podle jeho expertů musí ministr financí někde získat 80 miliard, aby nahradil výpadek příjmů, způsobený snížením daní pro bohatší vrstvy. Většinu této částky zaplatí především chudší lidé na vyšších daních ze spotřeby a na úsporách v sociální oblasti.

V roce 2009 však bude chybět dalších 16 miliard a v roce 2010 dokonce 25 miliard. Fakt, že peníze chybí, potvrzuje i text schválené reformy. Štěch proto předpovídá, že vláda začne peníze zaměstnancům a sociálně slabým škrtat ve větší míře.

Vedení odborové konfederace proto svolá poprvé od roku 1990 setkání předsedů všech odborových organizací. Na ní se rozhodne, jak bude centrála postupovat. "Záleží na tom, jak to budou cítit lidé z regionů," odmítá předpovídat další postup mluvčí odborů Jana Kašparová.

Lepší jednoduché, než nízké

Podnikatelé zveřejnili, kde si přejí reformu upravit. Chtějí, aby se snížilo sociální pojistné, které platí za své zaměstnance. "V příštím roce se sníží platby nemocenské, měly by se také snížit odvody podniků," upozornil viceprezident Jahn na jednu z možností, kde se dá šetřit.

Podnikům vadí, že reforma nepočítá s tzv. editační povinností finančních úřadů. Podle ní by finanční úředníci museli rozhodovat podle jednotného výkladu zákona. Podniky by se tedy mohly bránit, kdyby například úřady v různých krajích počítaly daňovou povinnost jiným způsobem.

Jahn upozornil, že se reformátorům nepodařilo daňový systém zjednodušit a ze současných dvaačtyřiceti daňových výjimek a odpočtů zrušili pouze čtyři. "Generálně vzato bychom kývli na návrh, kdyby se snížila sazba daně z příjmů, a zároveň se výjimky zrušily," prohlásil. Podniky by byli ochotny jednat dokonce o návrhu, který by sice reálnou sazbu daně nesnížil, zjednodušil by však významně systém. Chtějí však i nadále zachovat pravidlo, podle kterého lze z daňového základu odepisovat dvojnásobek částky investované do výzkumu.

Nečas připustil, že návrhy podnikatelů se mohou prosadit v dalších letech reformy. "Návrh na jednodušší daně zní logicky. Když se ale dostane do sněmovny a začne jednat o škrtech v konkrétních položkách, tak se najednou může zjistit, že chybí politická vůle," upozornil na důvod, proč vláda zatím výjimky toleruje.

Vicepremiér nabízí další jednání také odborům.

 

Právě se děje

Další zprávy