Oběti diskriminace čeká větší ochrana

Adéla Vlachová
7. 12. 2005 11:09
Praha - Oběti diskriminace v Česku se zřejmě dočkají větší ochrany. Poslanci dnes schválili zákon, který poprvé přesně vymezuje, co je a co není diskriminace.

I když návrh sněmovnou prošel, už dnes má jeho přijetí několikaměsíční zpoždění. Nový předpis měl totiž platit už od loňského května, od Česka ho požaduje EU. Vláda návrh schválila v prosinci a odvrátila tak na poslední chvíli hrozbu sankce z Bruselu.

Novou normu dnes jednotně podpořila vládní koalice. Většina občanských demokratů a komunistů hlasovala proti. KSČM podporu
této předloze podmínila zrušením lustračních zákonů. Sněmovna ale dnes rozhodla, že lustrační normy budou platit dál.

Paragrafy mají posílit práva všech skupin lidí, které se mohou setkat s diskriminací. A to nejen při zaměstnávání, ale i při shánění bydlení, nakupování zboží či služeb i ve zdravotnictví.

Zákon nenavrhuje přísnější tresty pro lidi, kteří diskriminují. Naopak má pomoci obětem, aby měly větší šanci uspět před soudem a vysoudit odškodnění. Soudci tak navíc dostanou do ruky předpis, který jasně řekne, jak vypadá přímá a nepřímá diskriminace a co je sexuální obtěžování. Současná ochrana před diskriminací v Česku není podle autorů návrhu dostatečná a požadavkům unie neodpovídá.

Rozdílné zacházení ale zákon nadále zčásti povolí - umožní pozitivní diskriminaci. Povoluje třeba slevy pro důchodce, děti nebo zdravotně postižené. Navíc by na pozitivní diskriminaci neměli doplácet uchazeči o zaměstnání. Diskriminací ani nebude, když armáda odmítne přijmout postiženého. Na dodržování rovnosti má dohlížet veřejný ochránce práv.

Pokud zákon uspěje i v Senátu a u prezidenta, začne platit od 1. července 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy