O radaru mi řekl velvyslanec, přiznal bývalý premiér

Martina Macková
8. 7. 2007 13:14
Bývalý premiér se klíčovou informaci nedozvěděl na vládě
Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD) popřel, že by už jeho vláda jednala o přesném umístění amerického radaru v Česku.

"Neměl jsem tu informaci o místě, nepovažuji to ale za svoji chybu," řekl Paroubek v Otázkách Václava Moravce na ČT. Ohradil se tak proti informaci současného kabinetu, že obec Míšov na Plzeňsku, u které má základna vyrůst, vytipovala už předchozí Paroubkova vláda.

"Nevím, proč se to v souvislosti s mou vládou dramatizuje. Na Ministerstvu obrany to bylo tak dokonale utajeno," uvedl Paroubek, za jehož vlády vedl ministerstvo Karel Künhl, zástupce US-DEU. Nakonec ale přiznal, že nebyl dobře informován.

Vládní zmocněnec pro umístění amerického radaru Tomáš Klvaňa totiž zopakoval, že existují dokumenty, které svědčí o tom, že se o přesném umístění vědělo. "Není to přímo usnesení vlády, ale Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí, že se prováděla měření u Míšova," uvedl Klvaňa.

Šéfem Bezpečnostní rady státu je vždy premiér.

Vláda kilometry neslibovala

Zmocněnec Klvaňa popřel, že vláda porušila slib občanů, když rozhodla o umístění radaru v blízkosti menší než pět kilometrů od obce.

"Vláda nic takového neslibovala, takové sliby jsme ani nemohli dávat. Premiér řekl, že udělá vše proto, aby radar byl ve vzdálenosti 3 až 4 kilometry. Vláda se ale nakonec rozhodla podle technických parametrů. Ty ukázaly místo, které je vzdáleno asi dva kilometry," řekl Klvaňa.

Vládní mluvčí pro problematiku radaru Tomáš Klvaňa.
Vládní mluvčí pro problematiku radaru Tomáš Klvaňa. | Foto: Tomáš Adamec

Proti umístění radaru protestují všechny obce v okolí vojenského újezdu Brdy, ve většině rozhodovali v místních referendech přímo obyvatelé. Konečné měření v místě, kde by měl radar vyrůst, začne ale v nejbližších dnech.

Jaké budou platit zákony?

Mluvčí Klvaňa ale nedokázal odpovědět na otázku, zda budou české zákony platit i v místě budoucí americké základny. "Na několika hektarech území dojde ke ztrátě suverenity, to je vždy na územích, kde jsou umístěna americká vojska. Je to důvod k vypsání referenda," řekl totiž Paroubek.

"Jak bude povedena přímo základna, o tom budeme jednat. Vláda nemíní ustoupit. Jdeme do jednání s tím, že ani centimetr českého území nevzdáme, vše bude řízeno českým zákonodárstvím jako doposud," řekl Klvaňa.

Jasno by mohlo být nejdříve ke konci roku. "Nemůžeme rychlost jednání ovlivnit. Jde nám o to, aby přinesla velmi kvalitní smlouvy," dodal.

Podle něj je však už dnes jasné, že by Česko nemělo nijak ani částečně stavbu základny platit. "Mohu to garantovat, možná se budeme podílet jen na úklidu v okolí, o tom se povedou vyjednávání," řekl Klvaňa.

 

Právě se děje

Další zprávy