Novela o trestní odpovědnosti firem prošla Senátem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 10. 2011 11:25
Soudy budou moci firmy pokutovat, zabavit jim majetek nebo zakázat některou činnost
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Firmy budou pravděpodobně od příštího roku trestně odpovědné. Soudy je tak budou moci pokutovat, zabavit jim majetek a za vážná provinění je i zrušit.

Počítá s tím vládní návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, který ve čtvrtek beze změn schválil Senát. Normu ještě dostane k podpisu prezident.

Pro firmy a společnosti bude zavedení jejich trestní odpovědnosti znamenat, že soudy by je mohly pokutovat za osm desítek trestných činů, zabavit jim majetek nebo jim zakázat některou činnost.

Proviní se, jestliže trestný čin spáchá nejen její manažer, ale i zaměstnanec nebo člověk, který je za firmu oprávněn jednat. Firma nebo organizace však bude odpovědná i tehdy, když se konkrétní viník nenajde.

Za vážná provinění by je soudy mohly i zrušit.

Vláda tuto revoluční změnu trestního práva, která má přispět k boji proti organizovanému zločinu a korupci, zdůvodnila českými závazky vůči EU nebo Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Novela obchodního zákoníku má mimo jiné umožnit souběh funkcí ve firmách v případech, kdy lidé působí jako statutární orgán firmy a stejnou činnost vykonávají i jako zaměstnanci. Senát má posuzovat také nová pravidla nakládání s chemickými látkami.

Zastánci zákona poukazují mimo jiné na výhodnost úpravy zejména v ochraně životního prostředí a u hospodářské kriminality, kde může hrozit, že za určité delikty není postižen nikdo.

Kritici zavedení trestní odpovědnosti právnických osob se naopak obávají možné kriminalizace podnikání a zneužití při konkurenčním boji.

 

Právě se děje

Další zprávy