NKÚ může dle novely kontrolovat firmy s podílem státu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 12. 2012 14:42
Kontroly úřadu se nedotknou společnosti ČEZ
Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zřejmě bude moci prověřovat některé firmy ovládané státem, kraji nebo obcemi.

Týkat se to bude společností s vyšším než padesátiprocentním podílem úřadů veřejné správy. Výjimkou budou akciové společnosti, jejichž cenné papíry jsou obchodovatelné na burze, tedy ČEZ.

Uvádí to novela, kterou v pátek schválila sněmovna. Nyní ji posoudí senátoři.

Novela zákona navazuje na ústavní změnu, kterou sněmovna schválila už dřív a čeká na projednání v horní komoře. Ústavní novela a zákon dále předpokládají, že se prověrkové pravomoci NKÚ rozšíří na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty.

Nyní může úřad kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. V případě krajů a obcí bude moci NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba hospodárnosti.

Koaliční kompromis

Ustanovení o možnosti kontroly firem je koaličním kompromisem, který podepsal i sociální demokrat Roman Sklenák. Proti tomu, aby NKÚ mohl prověřovat společnosti, se dříve stavěla ODS a navrhovala povinné audity.

Poslanci už nehlasovali o návrhu Kateřiny Klasnové (VV), podle kterého by se mohly kontroly úřadu týkat jakékoli firmy s většinovým podílem státu, kraje nebo obce. Podobně to navrhoval výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Klasnová žertem podotkla, že jedinou dlouhodobou většinu ve sněmovně má ČEZ, a připomněla spekulace, že tato firma financuje některé politické strany. "Kontrola této instituce je naprosto nezbytná," soudí také její stranický kolega Petr Skokan.

Zpravodaj a předseda výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák (TOP 09) řekl, že politickou dohodu o kontrole společností respektuje. Každá další politická reprezentace bude moci výjimku pro ČEZ zrušit, ústava tomu nebrání, poznamenal. Zdůraznil také, že úprava neznamená, že ČEZ není pod kontrolou, a zmínil finanční úřady.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) označila schválenou úpravu za dobrý kompromis. Rovněž podle Sklenáka jde o úspěch a posun.

"Do sněmovny to šlo vloni v červnu, bylo to tam rok a půl, protože se na tom koalice nemohla shodnout. Považujeme to tedy za velký úspěch. A to navzdory tomu, že v zákoně nakonec zůstala podmínka, že pravomoci NKÚ nesahají do společností kótovaných na burze, což se týká konkrétně ČEZu. Dobrá zpráva je však už jen to, že se podařilo prolobbovat protikorupční zákon," řekl Aktuálně.cz Jiří Boudal z Ekologického právního servisu, který u zrodu iniciativy za rozšíření pravomocí NKÚ od počátku stál.

Foto: Reuters

"Díky patří hlavně TOP 09 a LIDEM, kteří zákon prosazovali více méně proti vůli ODS," připomněl odpor, s jakým se proti normě od počátku stavěla největší koaliční strana.

Pro novelu jako celek hlasovalo 150 ze 161 přítomných poslanců. Proti byli tři občanští demokraté Boris Šťastný, Jan Bureš a David Vodrážka.

Vládní novela zákona uvádí, že NKÚ bude moci také kontrolovat zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků, regionální rady regionů soudržnosti, Českou televizi, Český rozhlas, veřejné vysoké školy a Českou národní banku.

Sněmovna na návrh kontrolního výboru schválila rozšíření kontrolní pravomoci jmenovitě o Českou tiskovou kancelář.

Prověrky České národní banky by se týkaly jen dodržování právních předpisů při nákupech majetku a při výdajích na její provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy