Němcová: Ústavní činitelé do Zemanovy kanceláře nepatří

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 2. 2013 12:20
Předseda Senátu Štěch naopak nechtěl zvát Zemana k sobě do Senátu
Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco předsedu Senátu Milana Štěcha Miloš Zeman přijímá v pondělí ve své kanceláři, předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou na schůzku zatím nepozval.

Předsedkyně sněmovny ostatně odmítá praxi návštěv ústavních činitelů v soukromé kanceláři budoucí hlavy státu v Loretánské ulici v Praze.

"Soukromá kancelář týmu Miloše Zemana nemůže sloužit oficiálním setkáním s nejvyššími ústavními činiteli," řekla Aktuálně.cz předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

"Bude-li nastávající prezident potřebovat něco do inaugurace projednat, přijmu jej v mé kanceláři," vymezuje Němcová mantinely pro případné jednání s budoucím prezidentem.

Nepřímo tak kritizuje praxi, kdy do soukromé kanceláře pronajaté pro přípravu na prezidentské volby přišel premiér Petr Nečas, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo právě předseda Senátu Milan Štěch.

"Možná to měla říct hodiny poté, co tuto kancelář opustil Petr Nečas," říká k tomu předseda Senátu Milan Štěch.

Na své návštěvě Miloše Zemana v soukromé kanceláři nevidí problém: "Taky mě napadlo pozvat ho k sobě do Senátu. Ale není ještě prezidentem, tak mi to nepřišlo vhodné."

Inaugurace i ústavní soudci?

S Milanem Štěchem může zvolený prezident probrat detaily své inaugurace stanovené na 8. březen, protože právě do rukou předsedy Senátu má nově hlava státu skládat slib na společné schůzi sněmovny a Senátu.

Milan Štěch.
Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

"O té inauguraci určitě bude řeč, jen si některé věci potvrdíme. Ale je to věc spíše protokolu," říká Milan Štěch.

"Chci probrat také možné kontakty Senátu a budoucího prezidenta. A určitě dojde i na hodnocení hospodářské situace," dodává, o podrobnostech ale mluvit nechce.

Miloš Zeman ale také potřebuje shodu s většinou v Senátu, aby prosadil své návrhy na ústavní soudce. Během letoška by jich měl navrhnout a po případném schválení jmenovat hned deset, tedy celé dvě třetiny ústavních soudců.

Zeman už dříve prohlásil, že návrhy chce dopředu konzultovat nejen s vedením Senátu nebo s předsedou jeho ústavně-právního výboru, ale také s předsedy jednotlivých senátních frakcí.

 

Právě se děje

Další zprávy