Nečas neodstoupí, policie podle něj poškodila Česko

Domácí Domácí
14. 6. 2013 12:39
Premiér Petr Nečas nehodlá kvůli aféře se zatýkáním politiků a státních úředníků odstoupit. "Výzvy k opuštění politické sféry nevyslyším," řekl Nečas ve sněmovně. Od poslanců sklidil potlesk i pískot.
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Nečas ostře odsoudil zadržení bývalého i současného šéfa Vojenského zpravodajství. Ti jsou viněni z toho, že na pokyn šéfky kabinetu Jany Nagyové sledovali civilní osoby.

"Zatčení dvou generálů vojenské zpravodajské služby, kteří sloužili celoživotně této zemi, tímto teatrálním způsobem je fatální poškození České republiky," řekl premiér.

Policie podle něj měla postupovat jinak i v případě, že by se její obvinění nakonec prokázala.

Nečas odmítl, že by trafiky pro tři bývalé poslance ODS, kteří se kvůli nim vzdali svého mandátu, byly nezákonné. Jde prý o normální politický postup.

"Překvapuje mě, že by standardní politická dohoda měla být kriminalizována," řekl Nečas a vyzval poslance, aby si vzpomněli, kolikrát sami takovou dohodu uzavřeli.

V tomto postoji ho podpořil o koaliční partner TOP 09. "Zaráží mě, že by politická dohoda měla být trestným činem. V takovém případě by premiér spáchal trestný čin tím, že mi nabídl křeslo ministra financí za sestavení koalice," uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Premiér se opět nepřímo zastal šéfky svého kabinetu Jany Nagyové, která byla v pátek kromě účasti na sledování osob obviněna z uplácení.

Nagyová měla nechat sledovat Nečasovu manželku. Premiér to nyní vysvětloval tak, že se zpravodajci a Nagyová snažili o ochranu jeho rodiny.

"Mohlo dojít k tomu, že kombinací nedorozumění a služební horlivosti bylo postupováno tak, jak být postupováno nemělo," připustil pouze premiér.

Blíže se k obvinění svých nejbližších spolupracovníků nevyjádřil. Emotivně ale hovořil o "mediální bramboračce, která  dohromady spojila nesouvisející případy." Podle policie je ale spojnicí mezi jednotlivými kauzami právě Nagyová.

 

Právě se děje

Další zprávy