Nečas navlékl vestu a utajeně navštívil Afghánistán

Domácí Domácí
14. 4. 2013 12:14
Setkal se s českými vojáky a jednal s prezidentem Karzáím
Foto: Úřad vlády ČR.

Praha - Premiér Petr Nečas navštívil o víkendu Afghánistán. Setkal se s českými vojáky a jednal s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím.

"S prezidentem Karzáím jsme probírali konkrétní ekonomickou spolupráci, například v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury. Jsme schopni dodávat zboží jako jsou koleje pro rozvoj železniční dopravy. Afghánistán potřebuje železniční tratě, propojení se Střední Asií," řekl po jednání premiér Petr Nečas.

Ten zemi navštívil už podruhé během svého úřadování. V Kábulu ujišťoval, že čeští vojáci v zemi zůstanou i po roce 2014, kdy končí mandát současné spojenecké operace ISAF. Češi budou nadále cvičit afghánské ozbrojené síly.

L-159 znovu na scéně

Politici jednali i o možném využití českých bitevníků L-159.

"Naše letadla L-39 jsou používána tady v Afghánistánu, včetně možnosti používání nových letadel L-159, které jsou vyvinuty v posledních letech," dodal premiér s tím, že český letecký průmysl má v Afghánistánu "dobrou pověst".

Česku se však dlouhodobě nedaří tyto stroje udat. Nejvíc nadějí se upínalo k obchodu s další zemí v regionu, s Irákem. Ale přes ohlášení dohody o prodeji již loni, k podpisu smlouvy zatím nedošlo.

V sobotu premiér také navštívil nemocnici v Kábulu a české vojáky na základně Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF).

Neděli premiér strávil spolu s náčelníkem generálního štábu české armády Petrem Pavlem na základně Solthan Kheyl v oblasti Wardak kde předseda vlády zdůraznil, že čeští vojáci mají vynikající pověst nejenom z hlediska odborné kvality ale i schopností navázat dobré vztahy s příslušníky národní armády a také s místním obyvatelstvem.

"Již nyní se mise mění, protože například skončila působnost našeho Provinčního rekonstrukčního týmu, skončí působnost tzv. tréninkového a styčného týmu v provincii Vardak. Obě tyto jednotky budou nahrazeny vojenským poradním výcvikovým týmem, takže počítáme s další postupně klesající účastí," řekl předseda vlády Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy