Navrátilová: VV se neštěpí. Fungovat lze i bez Bárty

Jakub Novák
6. 4. 2012 11:30
Podle místopředsedkyně VV jsou "peakovci" a "bártovci" pouze výplody médií
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nálepky strany kladoucí ultimáta se Věci veřejné už zřejmě nezbaví.

Jako nejmenší koaliční strana však nemají moc jiných způsobů, jak dát svým partnerům vědět, že "jsou tady a něco se jim nelíbí."

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to říká místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová.

"Na druhou stranu chápu premiéra, že nechce být vydírán tím, že buď se bude jednat, nebo naši ministři odcházejí," dodává.

Jakmile se situace v koalici uklidní, bude se muset začít okamžitě jednat o situaci na ministerstvu školství.

"Bude potřeba rychle dosadit nového ministra a obměnit i personální obsazení úřadu, dnes je tam příliš mnoho zástupců občanských demokratů," říká Navrátilová.

Právě o místopředsedkyni strany a sněmovního školského výboru Navrátilové se v minulosti často mluvilo jako o nástupkyni Josefa Dobeše na ministerstvu školství.

Aktuálně.cz: Ministr školství opustil svůj resort kvůli škrtům ve výši 2,5 miliard.  Co říkáte na to, že samotné provedení škrtů - tu "špinavou práci" - nyní dělají úředníci bez politické zodpovědnosti?

To je věc, která mě mrzí, že do téhle krize spadá i "krize" na ministerstvu, kdy je úřad bez ministra, to je špatně. Pravda je ta, že ve chvíli, kdy se situace v koalici ukázala taková, jaká je, tak posadit tam nového člověka je absurdní.

Pokud strana neví, jestli ještě bude ve vládě, tak někoho jmenovat prostě nejde. Momentálně tedy není z této situace žádné východisko.

Tuto krizi je proto nutné vyřešit velmi rychle a hned následně dosadit na ministerstvo nového ministra.

A.cz: Hodláte to tedy, jako Věci veřejné, lidem nějak vysvětlit? Přeberete za kroky náměstka Němce a dalších úředníků politickou zodpovědnost?

My jsme povinni to udělat, je to resort, který spadá pod Věci veřejné.

A.cz: To sice ano, ale podle jeho personálního obsazení ho momentálně prakticky nekontrolujete. Kromě několika nestraníků je mnoho důležitých pozic obsazeno lidmi z ODS. To ministerstvo už prakticky není vaše.

To říkám od začátku, že tam sedí více zástupců našich koaličních partnerů než Věcí veřejných, a není to v pořádku.

Bohužel konkrétně náměstci jsou otázkou politických dohod, takže to bude další z úkolů pro nového ministra se k této situaci nějak postavit a snažit se vyjednat alespoň částečně jiné personální obsazení. Fakt je ten, že zástupců ODS je tam až až.

A.cz: Přesto však do doby, než dojde k vyřešení současné vládní krize, nehodláte nikoho na tuto pozici dosadit? Zatím se nehovořilo o nikom, kdo by tam alespoň provizorně nastoupil?

Tím provizoriem vidím právě pověřeného šéfa, pana náměstka Němce. Ani nevím, jestli by vůbec šlo říct "tady nastupuje pan N. a bude na chvilku ministrem" a až si to rozmyslíme, tak se vymění. To by asi nešlo, byla to špatná cesta.

S panem Němcem jsme v kontaktu, není to tak, že bychom o tom ministerstvu vůbec nevěděli.

Navíc tam máme teď i pana exministra, jak jsem se dočetla v médiích, tak to tam určitě hlídá, stále je členem Věcí veřejných.

A.cz: Bylo vůbec školství na programu jednání strany, která proběhla v minulých dnech?

Tak, jak jsem říkala, personální obsazení bude až na závěr. I když se to může zdát nenormální, že nejsme ochotni se o konkrétních jménech bavit - i když padala - je to opravdu až ta "třešinka na dortu".

Předtím musíme rozhodnout, zda budeme součástí koalice, či nikoliv - kdybychom dospěli k názoru, že tady cesta nevede, byly by debaty o konkrétním jméně zbytečné. Naším tématem hovoru, co se školství týče, jsou skutečně ty finance. Pravda je, že poslední dva dny řešíme jiné problémy.

A.cz: Budete v rámci dalších koaličních jednání usilovat o snížení škrtů ve školství?

Vzhledem k tomu, že naši ministři už něco odsouhlasili, je otázka, jestli je ještě cesta, jak to změnit. Je třeba o tom jednat, ale také jednat o zdrojích přímo na ministerstvu - já mám určitou představu, kterou nechci říkat dopředu, protože by s tím měl opravdu přijít až ten ministr. Myslím si, že jsou cesty.

A.cz: Jaký by měl být nový ministr nebo ministryně - manažer, který zvládne ukočírovat dotace, nebo naopak někdo, kdo má zkušenosti ze školství samotného?

Školství si odborníka zaslouží. Člověk, který je spjatý s tím prostředím a zná ho, tak si myslím, že ty problémy vnímá jinak. Na druhou stranu je potřeba i ten manažer. Je tam celá řada velkých problémů zejména ve financování; ke změnám bude muset dojít i na personální úrovni.

A.cz: Takže by to podle Vás měl být někdo pocházející ze školského prostředí, zaštítěný ekonomy jako spolupracovníky?

Je to můj názor, jsem tím ale svým způsobem poznamenaná. Jestliže se bavíte o problematice školství a ten člověk se na to bude dívat pouze jako manažer, a přitom není vtažen do těch problémů - dovedu si představit, že bude nějaký úžasný manažer, který velmi rychle nasaje to prostředí, tak by to bylo nejlepší možné řešení.

Myslím, že to sepjetí s tím oborem je důležité, v jakémkoli resortu.

A.cz: Jaká je jednota poslaneckého klubu? Netrháte se?

Jak v médiích čtu, že je rozkol ve Věcech veřejných a jak tam jsou ti "peakovci" a "bártovci" - to jsou zase vývody médií. Já jsem nikdy neřekla, že jsem "peakovec", přesto jsem se to včera v televizi dozvěděla.

A proč? Když se mě novináři ptali, jak bych situaci řešila, tak já nejsem zastáncem bouchání do stolu, ale naopak diskuse, stanovení hranic - a buď se do nich vlezeme, nebo se do nich nevlezeme, tak se v klidu rozejdeme. Na základě toho jsem byla přirazena do tábora "peakovců", protože je to politický styl Karolíny Peake.

To ale neznamená, že by mě to oddělovalo od jiných - já mám s Tomášem Jarolímem úžasné vztahy. Myslím, že teď se k tomu postavil velmi radikálně a je mi to líto, protože zastávám názor, že Tomáš byl velmi důležitým elementem ve vedení strany a doufám, že se do něj brzy vrátí.

A.cz: Jaké funguje soužití těchto "frakcí"?

Vždycky to chce mít různé pohledy.

Z médií to často vnímám tak, že toto dělení jde těžce proti sobě a zapříčiňuje to rozkol.

Nevnímám, že by se měl rozpadnout klub. Vnímám jednotu v tom, že je potřeba táhnout za jeden provaz a razit nějaký společný cíl.

A.cz: Když ne k rozpadu, nedochází k individuálním odloučením některých straníků?

V případě Josefa Dobeše k individuálnímu odloučení došlo, ale rozhodně ne v případě Tomáše Jarolíma. On neodchází jako uražený ješita - on přišel s nějakou představou, dokonce jsem slyšela, že jeho cíle bylo svým způsobem dosaženo.

To, že se s námi koaliční partneři chtějí bavit a dali prostor k dalšímu jednání, tak to bylo cílem této snahy.

A.cz: Co říkáte na nálepku Věcí veřejných jako strany vydírající a kladoucí ultimáta?

To se bohužel asi zažilo, ale jak jinak chcete dát najevo "pojďte se s námi bavit, my jsme tady a něco se nám nelíbí"?
Na druhou stranu chápu premiéra, že nechce být vydírán tím, že buď vy budete jednat, nebo naši ministři odcházejí. Tohle pokládám za racionální přístup.

A.cz: Ještě zpět k poslaneckému klubu - slyšela jste o nějakých snahách přetáhnout některé vaše poslance?

Mě osobně nikdo neoslovil, ani jsem neslyšela o nikom, že by měl být nějak "zpracováván".

A.cz: Jaká je pozice poslance Michala Babáka? Má stále ještě pozastavené členství ve straně?

Ne, pan poslanec Babák je řádným členem Věcí veřejných. Poté, co se vysvětlily věci kolem financování, tak to bylo obnoveno.

A.cz: Když už jsme u financování - co říkáte na pochybnosti související s financováním vaší strany?

Ta finanční zpráva byla konzultována s auditory; sice jsme s nimi jako výkonná rada ještě setkání neměli, ale předpokládám, že nějaké ještě proběhne. Nejsem ekonom, ale vše je v souladu se zákony.

A to že pánové mají ještě jiné aktivity poté, co dali nějaký dar, vedou třeba i někam do světa - dobře, ale to se těm lidem, poté co dají Věcem veřejným nějaký dar, tak se jim zastaví život? Osobně jsem přesvědčená, že je vše v pořádku, i když jsem nedělala žádný detailní průzkum.

A.cz: Ještě v souvislosti se soudem pana Bárty - měl by tedy podle Vás odejít, pokud bude prvoinstančně odsouzen?

Mám takový dojem, že to dokonce prohlásil sám, že by vyvozoval nějakou odpovědnost. Ano, jsem toho názoru, že pokud by byl prvoinstančně odsouzen, tak v tu chvíli by měl odstoupit ze všech funkcí.

A.cz: Dokážete si představit fungování Věcí veřejných bez Víta Bárty?

Samozřejmě, ta strana nestojí na jednom člověku, je složená ze spousty zajímavých a poměrně výrazných lidí, tak na jednom člověku se netočí svět.

A.cz: Nebojíte se, že by se kvůli tomu třeba klub rozpadl?

Ne, nebojím se toho.

 

Právě se děje

Další zprávy