NATO bude mít nové sídlo, Česko dá půl miliardy

vk
7. 2. 2008 18:00
Stavba přijde zhruba na 30 miliard korun
Nato bude stavět nové bruselské sídlo, na bývalém letišti
Nato bude stavět nové bruselské sídlo, na bývalém letišti | Foto: NATO

Praha - Severoatlantická aliance (NATO) si chce v Bruselu vybudovat nové sídlo. Česká republika coby členská země přispěje půl miliardou korun.

Dvacet jedna milionů eur má podle serveru ceskenoviny.cz z Čech na stavbu přijít během let 2008 až 2013. V pondělí bude o nové stavbě jednat vláda.

Společná část vyjde podle ministerstva zahraničí přibližně na 1,15 miliardy eur (necelých 30 miliard korun) a tak je financovaná z rozpočtu NATO.

"Česká republika z této sumy uhradí na základě dřívější dohody 1,6 procenta," uvedla podle Ceskenoviny.cz mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Z této sumy se uhradí prostory pro českou národní delegaci. Stavba je zatím fakticky pouze ve fázi plánů, ještě se stavět nezačalo. "Ale jde o poměrně vysokou investici, kterou předem musí projednat vláda," dodala mluvčí.

NATO rozhodlo o výstavbě nového bruselského sídla na summitu ve Washingtonu v roce 1999. Nová budova by měla stát poblíž současného sídla, na pozemku bývalého letiště. Stará budova funguje již od vzniku v roce 1949, kdy byl počet členů aliance poloviční.

 

Právě se děje

Další zprávy