Nad zákony vzdychám, řekl Klaus po obědě s Nečasem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 1. 2012 14:49
Státníci se v doprovodu svých manželek sešli k novoročnímu obědu v Lánech
Václav Klaus s Petrem Nečasem.
Václav Klaus s Petrem Nečasem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas se v doprovodu svých manželek sešli k tradičnímu novoročnímu obědu na zámku v Lánech.

Klaus po setkání mimo jiné řekl, že s kroky vlády v "hrubých obrysech" souzní, při podepisování mnohých zákonů ale "vzdychá".

Nečas na to reagoval, že on také při hlasování ve vládě někdy "vzdychá", což ale považuje za daň koaličnímu způsobu vládnutí.

Společně se shodli i na tom, že přes nepříznivé prognózy ekonomického vývoje by čeští politici neměli u lidí vytvářet dojem paniky.

"Jen žádné apokalyptické scénáře"

Podle Nečase si oba myslí, že politici a ústavní činitelé by měli v této otázce vystupovat velmi odpovědně a nerýsovat "různé apokalyptické, katastrofické scénáře".

Tím totiž podle předsedy vlády jen vzbuzují obavy u občanů i podniků, které se pak bojí investovat či nakupovat. "To všechno utlumuje jak domácí spotřebu, tak tvorbu kapitálu našich firem," podotkl premiér.

Prezident dále zdůraznil, že koaliční strany by neměly házet vládě klacky pod nohy.

Ve stejné sestavě se hlava státu a šéf exekutivy s partnery sešli už podruhé, což v posledních letech nebývalo úplným pravidlem.

Loni Klaus v novoročním projevu podpořil Nečasovu koaliční vládu a vyjádřil i podporu reformám, které před ní stojí. Koncem roku už byl ale ke kabinetu kritičtější.

Vláda, která prodělala už sedm ministerských výměn, se ukázala být podle něho slabší a méně výkonná, než jak to vypadalo na podzim roku 2010. "Oslabovaly ji vnitrokoaliční spory, prokázané či neprokázané aféry," uvedl před měsícem prezident.

Letos prezident v projevu na Nový rok zdůrazňoval potřebnost pokračovat v reformách politického, ekonomického a sociálního systému. Upozornil ale také na špatnou společenskou atmosféru v zemi a kritizoval různé nátlakové skupiny.

 

Právě se děje

Další zprávy