Místopředseda VV chce pryč z vlády, nemá ale podporu

Martina Machová Martina Machová
30. 3. 2012 21:07
Hlas místopředsedy Tomáše Jarolíma se zatím jeví ve vedení strany jako ojedinělý
Tomáš jarolím je prý VV radikál, ostatní členoví vedení strany hovoří o obezřetnosti
Tomáš jarolím je prý VV radikál, ostatní členoví vedení strany hovoří o obezřetnosti | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředseda Věcí veřejných  Tomáš Jarolím zatím zůstává jediným z vedení nejmenší vládní strany, který vyzývá, aby po zveřejnění další části nahrávky jeho někdejší stranické kolegyně Kristýny Kočí odešly véčkaři z Nečasova kabinetu.

Rozčílily jej informace, že do údajného puče ve VV loni na jaře byly zapleteny i špičky koaličních stran, minimálně tím, že o celém plánu roztrhnout Bártovu stranu věděly.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas spolu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP09 se od "prostořeké" Kočí distancovali, obraty jako "Kalousek mi poslal částku nebo velkou velmi velkou nabídku" nebo "Nečasova varianta" jsou ale pro Jarolíma dostatečným důkazem, že šlo o cílený útok, který jen dokresluje, jak koaliční partneři se svým nejmenším partnerem zachází.

Jarolím nemá velkou podporu

"Pokud Věci veřejné neodejdou po úterním grémiu z vlády, rezignuji na místopředsedu strany," zopakoval pro Aktuálně.cz Jarolím.

Z rozhovorů s dalšími členy vedení VV a poslanci ovšem vyplývá, že co se týče "pražského" vedení strany nemá Jarolímův plán velkou podporu a na svého místopředsedu hledí spíš jako na rebela.

Špičky VV se sice nad nahrávkou, kterou nakonec samy zveřejnily, veřejně pohoršily, nikdo z klíčových straníků ovšem k opuštění vlády nezavelel.

Peake s Navrátilová nechtějí ultimáta, John od čtvrtka mlčí
Peake s Navrátilová nechtějí ultimáta, John od čtvrtka mlčí | Foto: Ludvík Hradilek

Klidnění emocí na všech stranách

"Domnívám se, že nyní je třeba zklidnit emoce a vše si s našimi partnery ve vládě v klidu vyříkat. Řešením nejsou ultimáta," klidnila situaci hned v pátek ráno první místopředsedkyně VV Karolína Peake.

K jednacímu stolu by VV měly zasednout i podle ministra dopravy Pavla Dobeše, který dosavadní vyjádření vnímá spíše jako názory jednotlivců uvnitř VV. "Důležité bude usnesení grémia," uvedl.

Obdobně hovoří i další místopředsedkyně, která má v jiných situacích k Jarolímovi názorově blízko. "Nevylučuji, že nakonec odejdeme z vlády, ale myslím, že teď není doba klást si ultimáta, ale je potřeba pobavit se s koaličními partnery a vysvětli si to," komentovala situaci Dagmar Navrátilová.

Během víkendu proběhnou ve většině regionů setkání krajských vedení, aby straníci mimo Prahu dostaly informace, o co tentokrát běží - stranické grémium je totiž složeno z výkonné rady strany a právě zástupců regionů.

Podle informací Aktuálně.cz se přitom právě radikality straníků, kteří vnímají situaci jen přes media, vedení partaje obává. "Právě oni by totiž mohly slyšet na Jarolímovu výzvu," komentoval rozložení sil v partaji člen obeznámený s chodem tohoto stranického orgánu.

Do pátečního odpoledne pak neměli účastníci pravidelných setkání koaličních lídrů zprávy o tom, že by Věci veřejné požádaly o schůzku - takzvanou K9.

 

Právě se děje

Další zprávy