Místo vládního zmocněnce pro lidská práva zůstane volné

ČTK ČTK
9. 2. 2014 17:25
Vláda má pro lidská práva svého ministra, uvedl premiér. Místo zmocněnce však neruší.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pozice vládního zmocněnce pro lidská práva zůstane i v současné vládě zachována. Místo je však po loňské podzimní rezignaci Moniky Šimůnkové neobsazeno, a tak  volné bude i nadále.

Premiér Bohuslav Sobotka to v rozhovoru pro server idnes.cz vysvětlil tím, že jeho kabinet má vlastního ministra pro lidská práva. 

"Vláda vnímá oblast lidských práv a rovných příležitostí za jednu ze svých priorit. Zatímco předchozí vlády o problematice jen mluvily, my jsme nyní opět zřídili post ministra pro lidská práva, který se bude touto problematikou zabývat," uvedl předseda vlády.

Pozici by nerušil ani Sobotkův stranický kolega Jiří Dienstbier, který se v nové vládě právě ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu stal.

"Přikláním se k tomu, aby byla spíše zachována. Není to teď ale zcela urgentní záležitost. Je potřeba to promyslet a nastavit tak, aby zájmy, které má hlídat jak ministr, tak zmocněnec, byly dobře hlídány," řekl.

Šimůnková post opustila kvůli okolnostem, za jakých byla krátce před tím odvolána z funkce ředitelky Sekce pro lidská práva Úřadu vlády. Řízením sekce je pověřený ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

 

Právě se děje

Další zprávy