Ministerstvo: Radar chceme pronajmout na neurčito

mih
26. 8. 2007 14:00
Výpovědní lhůta by mohla být rok

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Speciál Aktuálně.cz

Fakta: Vše kolem amerického radaru

Praha - Ministerstvo zahraničí v jednáních se Spojenými státy prosazuje uzavřít smlouvu na pronájem místa, kde bude stát americký radar, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ředitelka Odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová-Šmigolová, která se účastní jednání s americkou stranou o podmínkách umístění radarové základny v Brdech.

ČTĚTE: Američané začali v Brdech vyměřovat území pro radar

Další variantou je pronájem na určité období, například na deset let. Ministerstvo se však přiklání k variantě s výpovědní lhůtou.

"Smlouva by byla uzavřena na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou například jednoho roku, čili stačilo by pak rok předem americkou stranu informovat, že už pronájem nebude pokračovat," řekla Kuchyňová-Šmigolová.

Smlouvy by podle ní mohly být vyhotoveny na jaře příštího roku.

Podle českých zákonů

Úřednice ministerstva zahraničí také řekla, že náležitosti související s radarovou základnou by měly podléhat českým zákonům, případně se budou řídit mezinárodní alianční smlouvou o statutu sil.

ČTĚTE: Radar zdraví nepoškodí. Ale může vyvolat syndrom

Čeští a američtí vyjednávači se ve svém postoji na tuto věc podle Kuchyňové-Šmigolové neliší.

Další jednání v září

O tom, že začne vyjednávání o radaru, rozhodla vláda v březnu. Americká strana předložila návrh smluv a Češi před několika týdny předložili protinávrh.

O návrzích budou bezpečnostní experti obou zemí oficiálně jednat v září.

ČTĚTE: Ruská armáda na výročí invaze varuje: Nestavte radar

Vyjednávači budou podle Kuchyňové-Šmigolové upřesňovat, jak bude česká strana o radaru informovaná, o čem budou Češi rozhodovat, kde by česká strana mohla mít své odborníky a jakým způsobem bude systém začleněn do struktury NATO. "Na jaře příštího roku by smlouvy mohly být dojednány a předloženy parlamentu. Nedomnívám se, že americké prezidentské volby by měly být mezníkem, ke kterému bychom se při jednání vztahovali," řekla Kuchyňová-Šmigolová.

Bezpečnostní experti vybrali jako nejvhodnější místo pro americkou radarovou základnu lokalitu u obce Míšov v Brdech.

 

Právě se děje

Další zprávy